Wieprzowy gulasz ponzu yuzu
Wieprzowy gulasz ponzu yuzu

Wieprzowy gulasz ponzu yuzu

Czas ogółem70 min
5 minCzas przygotowania
65 minCzas gotowania

Zaimponuj swoim gościom, serwując prawdziwie ekscytujące danie - pikantną wieprzowinę ponzu w duecie z wyrazistymi w smaku burakami. Mięso, duszone w pikantnym sosie ponzu yuzu, będzie idealnie miękkie i zostawi po sobie niezapomniane zmysłowe wrażenia.

Składniki

2 porcj(e/i)
500 g
łopatki wieprzowej
woda (w ilości podanej poniżej)
4 
małe, ugotowane buraki
2 
łodygi selera
1 
cebula, posiekana
1 
ząbek czosnku
2 
liście laurowe
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 szczypta
czarnego pieprzu
odrobina pietruszki włoskiej

Przygotowanie

Krok 1

500 g łopatki wieprzowej – woda (w ilości wystarczającej do przykrycia mięsa w rondlu)

Łopatkę wieprzową pokój w kostkę wielkości pojedynczych kęsów (3 - 4 cm), przełóż na patelnię i zalej wodą. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie natychmiast wyjmij mięso.

Krok 2

2  łodygi selera – 1  cebula – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni. Dodaj czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat, dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu.

Krok 3

400 ml wody – 50 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu4  małe, ugotowane buraki pokrojone w 2 cm kostkę – 2  liście laurowe – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta czarnego pieprzu

Wieprzowinę, buraki i liście laurowe przełóż na patelnię. Dodaj Sos Ponzu Yuzu Kikkoman i wodę. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i czarnym pieprzem. Udekoruj pietruszką.

Wskazówka:

Podawaj na pierzynce z ryżu.

ID przepisu: 1298

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g łopatki wieprzowej – woda (w ilości wystarczającej do przykrycia mięsa w rondlu)

Łopatkę wieprzową pokój w kostkę wielkości pojedynczych kęsów (3 - 4 cm), przełóż na patelnię i zalej wodą. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie natychmiast wyjmij mięso.

2 łodygi selera – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni. Dodaj czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat, dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu.

400 ml wody – 50 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu4 małe, ugotowane buraki pokrojone w 2 cm kostkę – 2 liście laurowe – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta czarnego pieprzu

Wieprzowinę, buraki i liście laurowe przełóż na patelnię. Dodaj Sos Ponzu Yuzu Kikkoman i wodę. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i czarnym pieprzem. Udekoruj pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.