

Wieprzowy gulasz ponzu yuzu
Zaimponuj swoim gościom, serwując prawdziwie ekscytujące danie - pikantną wieprzowinę ponzu w duecie z wyrazistymi w smaku burakami. Mięso, duszone w pikantnym sosie ponzu yuzu, będzie idealnie miękkie i zostawi po sobie niezapomniane zmysłowe wrażenia.
Przygotowanie
Krok 1

500 g łopatki wieprzowej – woda (w ilości wystarczającej do przykrycia mięsa w rondlu)
Łopatkę wieprzową pokój w kostkę wielkości pojedynczych kęsów (3 - 4 cm), przełóż na patelnię i zalej wodą. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie natychmiast wyjmij mięso.
Krok 2

2 łodygi selera – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni. Dodaj czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat, dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu.
Krok 3

400 ml wody – 50 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 4 małe, ugotowane buraki pokrojone w 2 cm kostkę – 2 liście laurowe – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 szczypta czarnego pieprzu
Wieprzowinę, buraki i liście laurowe przełóż na patelnię. Dodaj Sos Ponzu Yuzu Kikkoman i wodę. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i czarnym pieprzem. Udekoruj pietruszką.
Wskazówka:
Podawaj na pierzynce z ryżu.
ID przepisu: 1298
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej