Quiche z pstrągiem

Czas ogółem 120 min
120 min Czas przygotowania

Składniki

5 porcj(e/i)

Ciasto

150 g
zimnego masła
1,6 
szklanki mąki pszennej
1 
jajko

Nadzienie

170 g
pstrąga tęczowego lub łososia
1 łyżka
soku z limonki
4 
jajka
3 łyżki
śmietanki kremówki (36%)
10 
pomidorków koktajlowych
1 
mała czerwona cebula
2 
rzodkiewki
Sól, pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 2512 kJ  /  600 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.

Krok 2

W międzyczasie pokroić rybę w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, dodać sos sojowy oraz sok z limonki. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm, ponakłuwać widelcem. Włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec przez ok. 10-15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić.

Krok 4

Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, rzodkiewki w plastry, a cebulę w piórka.

Krok 5

Na wystudzonym spodzie poukładać rybę, następnie zalać masą jajeczną. Poukładać pomidorki, plastry rzodkiewki, posypać cebulą.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 15-20 minut. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

ID przepisu: 978

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.

W międzyczasie pokroić rybę w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, dodać sos sojowy oraz sok z limonki. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm, ponakłuwać widelcem. Włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec przez ok. 10-15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić.

Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, rzodkiewki w plastry, a cebulę w piórka.

Na wystudzonym spodzie poukładać rybę, następnie zalać masą jajeczną. Poukładać pomidorki, plastry rzodkiewki, posypać cebulą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 15-20 minut. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.