Chrupiące rybne takoyaki z dipem teriyaki z masłem orzechowym
Chrupiące rybne takoyaki z dipem teriyaki z masłem orzechowym

Chrupiące rybne takoyaki z dipem teriyaki z masłem orzechowym

4,5 4 Oceny
Czas ogółem95 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
60 minCzas chłodzenia

Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku – kulki takoyaki z nadzieniem rybnym to obowiązkowa pozycja z ulicznego menu, szczególnie w duecie z pysznym sosem teriyaki z masłem orzechowym.

Składniki

2 porcj(e/i)

Takoyaki:

100 g
mąki pszennej
30 g
skrobi kukurydzianej
 ½ łyżeczka
proszku do pieczenia
1 
jajko
50 ml
bulionu dashi
200 g
filetu z białej ryby (np. dorsza, dorady, okonia morskiego)
150 ml
oleju do smażenia

Sos:

80 ml
mleczka kokosowego
70 g
masła orzechowego
20 ml
octu ryżowego
 ½ łyżeczka
granulowanego czosnku

Przybranie:

1 łyżeczka
posiekanego szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję)4019 kJ / 960 kcal
70,2 gTłuszcz
55,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g mąki pszennej – 30 g skrobi kukurydzianej –  ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  jajko – 50 ml bulionu dashi – 200 g filetu z białej ryby (np. dorsza, dorady, okonia morskiego)

Połącz w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, Sos sojowy Kikkoman, jajko i schłodzony bulion dashi. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Filet z ryby drobno posiekaj i dodaj do ciasta. Przygotuj foremki do lodu (kwadratowe, 2 x 2 cm) i napełnij je mieszanką. Zamroź na 1 godzinę.

Krok 2

80 ml mleczka kokosowego – 70 g masła orzechowego – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 ml octu ryżowego –  ½ łyżeczka granulowanego czosnku

Wymieszaj składniki na sos. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

150 ml oleju rzepakowego – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Smaż mrożone takoyaki na gorącym oleju, aż będą złocistobrązowe. Usmażone takoyaki ułóż na talerzu. Przelej sos do osobnej miski i udekoruj szczypiorkiem.

Wskazówka:

Warzywny bulion dashi dostępny jest również w wersji instant - wystarczy zagotować go z wodą.

ID przepisu: 1368

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g mąki pszennej – 30 g skrobi kukurydzianej – ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 jajko – 50 ml bulionu dashi – 200 g filetu z białej ryby (np. dorsza, dorady, okonia morskiego)

Połącz w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, Sos sojowy Kikkoman, jajko i schłodzony bulion dashi. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Filet z ryby drobno posiekaj i dodaj do ciasta. Przygotuj foremki do lodu (kwadratowe, 2 x 2 cm) i napełnij je mieszanką. Zamroź na 1 godzinę.

80 ml mleczka kokosowego – 70 g masła orzechowego – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 ml octu ryżowego – ½ łyżeczka granulowanego czosnku

Wymieszaj składniki na sos. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

150 ml oleju rzepakowego – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Smaż mrożone takoyaki na gorącym oleju, aż będą złocistobrązowe. Usmażone takoyaki ułóż na talerzu. Przelej sos do osobnej miski i udekoruj szczypiorkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.