Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy

Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Przygotuj swoje podniebienie na słodko-pikantną ucztę: udka z kurczaka marynowane w sosie sojowym Kikkoman z papryką i miodem, podawane z wybornym ragout z soczewicy.

Składniki

4 porcj(e/i)

Kurczak

4 
udka z kurczaka
2 
cebule
200 ml
wytrawnego białego wina
2 
liście laurowe
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 łyżeczka
mielonej papryki
1 łyżka
miodu

Ragout z soczewicy

200 g
brązowej soczewicy
3 łyżki
oleju rzepakowego
500 ml
bulionu warzywnego
150 g
obranych ziemniaków
100 g
boczku pokrojonego w kostkę
200 g
obranych batatów
150 g
świeżej zielonej fasolki
1 
gałązka rozmarynu
1 
ząbek czosnku
Wartości odżywcze (na porcję) 3152 kJ  /  751 kcal
31,3 g Tłuszcz
51,7 g Białko
52,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie. Opłucz i osusz rozmaryn.

Krok 2

Obierz ziemniaki i bataty i pokrój na kawałki wielkości orzechów laskowych. Fasolę opłucz, osusz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.

Krok 3

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozmaryn drobno posiekaj.

Krok 4

Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odcedź namoczoną soczewicę i dodaj do boczku. Dodaj ziemniaki, bataty, rozmaryn, czosnek i fasolę. Wlej bulion warzywny i 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zdejmij z ognia.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 6

Wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, papryką i miodem. Cebule obierz i przekrój na pół. Zamarynuj udka z kurczaka i cebulę w marynacie sojowo-paprykowej. Przełóż do brytfanny i wsadź do piekarnika.

Krok 7

Udka z kurczaka piecz przez ok. 5 minut. Wlej białe wino i 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dodaj 2 liście laurowe.

Krok 8

Przykryj brytfannę i piecz na środkowej półce przez ok. 15 minut. Zdejmij pokrywkę z brytfanny i pozostaw udka z kurczaka w piekarniku na kolejne 15 minut, żeby się przyrumieniły. Podawaj z ragout z soczewicy.

ID przepisu: 1087

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie. Opłucz i osusz rozmaryn.

Obierz ziemniaki i bataty i pokrój na kawałki wielkości orzechów laskowych. Fasolę opłucz, osusz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozmaryn drobno posiekaj.

Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odcedź namoczoną soczewicę i dodaj do boczku. Dodaj ziemniaki, bataty, rozmaryn, czosnek i fasolę. Wlej bulion warzywny i 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zdejmij z ognia.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, papryką i miodem. Cebule obierz i przekrój na pół. Zamarynuj udka z kurczaka i cebulę w marynacie sojowo-paprykowej. Przełóż do brytfanny i wsadź do piekarnika.

Udka z kurczaka piecz przez ok. 5 minut. Wlej białe wino i 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dodaj 2 liście laurowe.

Przykryj brytfannę i piecz na środkowej półce przez ok. 15 minut. Zdejmij pokrywkę z brytfanny i pozostaw udka z kurczaka w piekarniku na kolejne 15 minut, żeby się przyrumieniły. Podawaj z ragout z soczewicy.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.