

Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy
Przygotuj swoje podniebienie na słodko-pikantną ucztę: udka z kurczaka marynowane w sosie sojowym Kikkoman z papryką i miodem, podawane z wybornym ragout z soczewicy.
Składniki
Kurczak
Ragout z soczewicy
Przygotowanie
Krok 1
Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie. Opłucz i osusz rozmaryn.
Krok 2
Obierz ziemniaki i bataty i pokrój na kawałki wielkości orzechów laskowych. Fasolę opłucz, osusz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.
Krok 3
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozmaryn drobno posiekaj.
Krok 4
Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odcedź namoczoną soczewicę i dodaj do boczku. Dodaj ziemniaki, bataty, rozmaryn, czosnek i fasolę. Wlej bulion warzywny i 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zdejmij z ognia.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 6
Wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, papryką i miodem. Cebule obierz i przekrój na pół. Zamarynuj udka z kurczaka i cebulę w marynacie sojowo-paprykowej. Przełóż do brytfanny i wsadź do piekarnika.
Krok 7
Udka z kurczaka piecz przez ok. 5 minut. Wlej białe wino i 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dodaj 2 liście laurowe.
Krok 8
Przykryj brytfannę i piecz na środkowej półce przez ok. 15 minut. Zdejmij pokrywkę z brytfanny i pozostaw udka z kurczaka w piekarniku na kolejne 15 minut, żeby się przyrumieniły. Podawaj z ragout z soczewicy.
ID przepisu: 1087
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej