Boczek marynowany w sosie teriyaki i miso
Boczek marynowany w sosie teriyaki i miso

Boczek marynowany w sosie teriyaki i miso

Czas ogółem80 min
20 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Boczek marynowany w sosie teriyaki i miso, grillowany w glazurze z Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i podawany z pikantną salsą ananasową, harmonijnie łączy słodkie, słone i pikantne nuty, tworząc niezapomniany smak.

Składniki

2 porcj(e/i)
500 g
plastrów surowego boczku
1 łyżka
pasty miso
4 łyżki
soku ananasowego
4 łyżki
wina mirin

Salsa:

300 g
ananasa
1 
papryczka habanero
50 g
świeżej kolendry
 ½ 
małego ogórka
1 
mała czerwona cebula
 ¼ łyżeczka
kminu
2 łyżki
soku z limonki
2 łyżki
oliwy z olwek
1 szczypta
soli
1 szczypta
pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)7222 kJ / 1726 kcal
66 gTłuszcz
25 gBiałko
150 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

500 g plastrów surowego boczku – 90 ml Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżka pasty miso – 4 łyżki soku ananasowego – 4 łyżki wina mirin

Ponakłuwaj boczek widelcem. Wymieszaj pastę miso z Marynatą Teriyaki Kikkoman, sokiem ananasowym i winem mirin. Wymieszaj boczek z marynatą. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.

Krok 2

1 łyżka Marynata Teriyaki Kikkoman300 g ananasa

Pokrój ananasa na kawałki. Posmaruj Marynatą Teriyaki Kikkoman i krótko grilluj na bardzo gorącym grillu. Obierz i pokrój zgrillowanego ananasa w kostkę.

Krok 3

1  mała czerwona cebula –  ½  małego ogórka – 1  papryczka habanero – 50 g świeżej kolendry – 2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki oliwy z oliwek –  ¼ łyżeczka kminu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Cebulę drobno posiekaj i przełóż do miski. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę habanero i kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj grillowanego ananasa. Wymieszaj z sokiem z limonki, oliwą i kminem. Dopraw solą i pieprzem. Smaż boczek na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut i posmaruj go Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Podawaj boczek z salsą.

Wskazówka:

To danie możesz serwować z ulubioną sałatą liściastą.

ID przepisu: 1460

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g plastrów surowego boczku – 90 ml Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżka pasty miso – 4 łyżki soku ananasowego – 4 łyżki wina mirin

Ponakłuwaj boczek widelcem. Wymieszaj pastę miso z Marynatą Teriyaki Kikkoman, sokiem ananasowym i winem mirin. Wymieszaj boczek z marynatą. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.

1 łyżka Marynata Teriyaki Kikkoman300 g ananasa

Pokrój ananasa na kawałki. Posmaruj Marynatą Teriyaki Kikkoman i krótko grilluj na bardzo gorącym grillu. Obierz i pokrój zgrillowanego ananasa w kostkę.

1 mała czerwona cebula – ½ małego ogórka – 1 papryczka habanero – 50 g świeżej kolendry – 2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki oliwy z oliwek – ¼ łyżeczka kminu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Cebulę drobno posiekaj i przełóż do miski. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę habanero i kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj grillowanego ananasa. Wymieszaj z sokiem z limonki, oliwą i kminem. Dopraw solą i pieprzem. Smaż boczek na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut i posmaruj go Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Podawaj boczek z salsą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.