

Boczek marynowany w sosie teriyaki i miso
Boczek marynowany w sosie teriyaki i miso, grillowany w glazurze z Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i podawany z pikantną salsą ananasową, harmonijnie łączy słodkie, słone i pikantne nuty, tworząc niezapomniany smak.
Składniki
Salsa:
Przygotowanie
Krok 1

500 g plastrów surowego boczku – 90 ml Marynata Teriyaki Kikkoman – 1 łyżka pasty miso – 4 łyżki soku ananasowego – 4 łyżki wina mirin
Ponakłuwaj boczek widelcem. Wymieszaj pastę miso z Marynatą Teriyaki Kikkoman, sokiem ananasowym i winem mirin. Wymieszaj boczek z marynatą. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.
Krok 2

1 łyżka Marynata Teriyaki Kikkoman – 300 g ananasa
Pokrój ananasa na kawałki. Posmaruj Marynatą Teriyaki Kikkoman i krótko grilluj na bardzo gorącym grillu. Obierz i pokrój zgrillowanego ananasa w kostkę.
Krok 3

1 mała czerwona cebula – ½ małego ogórka – 1 papryczka habanero – 50 g świeżej kolendry – 2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki oliwy z oliwek – ¼ łyżeczka kminu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
Cebulę drobno posiekaj i przełóż do miski. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę habanero i kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj grillowanego ananasa. Wymieszaj z sokiem z limonki, oliwą i kminem. Dopraw solą i pieprzem. Smaż boczek na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut i posmaruj go Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Podawaj boczek z salsą.
Wskazówka:
To danie możesz serwować z ulubioną sałatą liściastą.
ID przepisu: 1460
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej