Kaczka z Pomaranczami jablkami i sosem sojowym

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
cała kaczka
2 
średnie jabłka
2 
pomarańcze
2 ½ łyżki
suszonego majeranku
Kilka gałązek tymianku
Kilak gałązek rozmarynu
2 ½ łyżki
miodu
Czarny pieprz
Sól

Przygotowanie

Tuszkę kaczki oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze  natrzeć  pieprzem i solą. Jabłka umyć. Pomarańcze sparzyć i dobrze wyszorować. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch  kaczki także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

ID przepisu: 554

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Tuszkę kaczki oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze  natrzeć  pieprzem i solą. Jabłka umyć. Pomarańcze sparzyć i dobrze wyszorować. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch  kaczki także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.