

Kaczka z Pomaranczami jablkami i sosem sojowym
Przygotowanie
Tuszkę kaczki oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć pieprzem i solą. Jabłka umyć. Pomarańcze sparzyć i dobrze wyszorować. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
ID przepisu: 554
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej