Grillowane filety z dorsza w marynacie jogurtowej
Filety z dorsza marynowane w łagodnej marynacie curry na bazie jogurtu, podawane z aioli z limonki i kolendry oraz grillowanymi batatami.
Składniki
Filety z dorsza:
Sos aioli z limonką i kolendrą:
Bataty z grilla:
Przygotowanie
Krok 1
Aby przygotować marynatę, wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, sosem sojowym, dżemem, tymiankiem, curry i pieprzem. Posmaruj filety marynatą i włóż je do lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania.
Krok 2
Przygotuj sos aioli z limonką i kolendrą: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój limonkę na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce majonez, skórkę i sok z limonki, czosnek, miód, kolendrę i sos sojowy. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Obierz bataty, umyj je i pokrój w dwucentymetrową kostkę. Oczyść dymki, pokrój je i umyj. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj czosnek, bataty dymkę, sos sojowy, oliwę z oliwek i rozmaryn. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Piecz bataty na grillu przez ok. 15-20 minut, a filety z dorsza przez ok. 6-10 minut – w zależności od tego, jak bardzo grill jest rozgrzany. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Danie podawaj z sosem aioli z limonką i kolendrą.
Porada:
marynata nadaje się również doskonale do innych ryb o białym mięsie, a także do piersi z indyka i steków z indyka.
ID przepisu: 866
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej