Ratatouille o zapachu szafranu

5 2 Oceny
Czas ogółem 70 min
30 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Mnóstwo świeżych składników to gwarancja smaku i apetycznego wyglądu. Łatwe w przygotowaniu risotto sprawdzi się tak samo pysznie jako danie główne i jako dodatek.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
cebula
2 
ząbki czosnku
4 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
przecieru pomidorowego
 ½ g
szafranu
1 szczypta
cukru
1 
cytryna
2 
pomidory wołowe
2 
cukinie (żółta i zielona)
1 
bakłażan
3 
gałązki bazylii
3 
gałązki rozmarynu
3 
gałązki tymianku
1 szczypta
świeżo zmielonego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję) 661 kJ  /  157 kcal
10,2 g Tłuszcz
4,4 g Białko
10,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 2

 Cukinie, bakłażany i pomidory opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie, równe plasterki i przełóż do osobnych misek.

Krok 3

Opłucz i osusz bazylię, rozmaryn i cytrynę. Zerwij liście bazylii oraz igiełki rozmarynu i drobno je posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny.

Krok 4

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na dużej patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek i większą częścią świeżych ziół. Dodaj przecier pomidorowy, szafran, cukier i 1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman. Smaż przez kilka minut.

Krok 5

Przelej mieszankę do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozsmaruj po dnie. Ułóż na przemian (jak dachówki) plasterki bakłażana, cukinii i pomidora.

Krok 6

Skrop całość 2 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem.

Krok 7

Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 35-45 minut.

Krok 8

Po upieczeniu posyp resztą świeżych ziół, skórką z cytryny i pieprzem.

ID przepisu: 1075

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

 Cukinie, bakłażany i pomidory opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie, równe plasterki i przełóż do osobnych misek.

Opłucz i osusz bazylię, rozmaryn i cytrynę. Zerwij liście bazylii oraz igiełki rozmarynu i drobno je posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny.

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na dużej patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek i większą częścią świeżych ziół. Dodaj przecier pomidorowy, szafran, cukier i 1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman. Smaż przez kilka minut.

Przelej mieszankę do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozsmaruj po dnie. Ułóż na przemian (jak dachówki) plasterki bakłażana, cukinii i pomidora.

Skrop całość 2 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem.

Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 35-45 minut.

Po upieczeniu posyp resztą świeżych ziół, skórką z cytryny i pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.