Ratatouille o zapachu szafranu
Mnóstwo świeżych składników to gwarancja smaku i apetycznego wyglądu. Łatwe w przygotowaniu risotto sprawdzi się tak samo pysznie jako danie główne i jako dodatek.
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 2
Cukinie, bakłażany i pomidory opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie, równe plasterki i przełóż do osobnych misek.
Krok 3
Opłucz i osusz bazylię, rozmaryn i cytrynę. Zerwij liście bazylii oraz igiełki rozmarynu i drobno je posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny.
Krok 4
Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na dużej patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek i większą częścią świeżych ziół. Dodaj przecier pomidorowy, szafran, cukier i 1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman. Smaż przez kilka minut.
Krok 5
Przelej mieszankę do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozsmaruj po dnie. Ułóż na przemian (jak dachówki) plasterki bakłażana, cukinii i pomidora.
Krok 6
Skrop całość 2 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem.
Krok 7
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 35-45 minut.
Krok 8
Po upieczeniu posyp resztą świeżych ziół, skórką z cytryny i pieprzem.
ID przepisu: 1075
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej