

Okonomiyaki – kapuściane placki z wieprzowiną i jajkiem
Składniki
Na ciasto:
Przygotowanie
Krok 1
Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj. Oczyść kapustę, pokrój w ok. 3 cm paski i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.
Krok 2
Aby przygotować ciasto, ubij w misce bulion dashi z jajkiem. Wymieszaj zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wlej do mieszanki jajek z bulionem. Mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 24 cm. Wlej połowę mieszanki ciasta z warzywami. Równomiernie rozprowadź warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
Krok 4
Dosyp 1 łyżkę prażonej cebuli. Równomiernie rozłóż połowę kawałków mięsa na wierzchu, przewróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu (nieznacznie go zmniejszając). Zsuń okonomiyaki na talerz.
Krok 5
Ponownie rozgrzej ½ łyżki oleju na patelni i dodaj jajko. Natychmiast połóż na wierzchu usmażone okonomiyaki stroną z mięsem do dołu. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i utrzymuj w cieple. W ten sam sposób przygotuj drugi placek.
Krok 6
Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach stroną z jajkiem do góry i posmaruj sosem Teriyaki BBQ z miodem. Na wierzch wyciśnij cienkie kreski majonezu. Posyp szczypiorkiem i podawaj.
ID przepisu: 27
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej