Kanapka z burratą, pomidorkami i pesto z tofu
Kanapka z burratą, pomidorkami i pesto z tofu

Kanapka z burratą, pomidorkami i pesto z tofu

5 2 Oceny
Czas ogółem 15 min
10 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Chrupiąca ciabatta orkiszowa z proteinowym pesto z tofu, kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, smażonym tofu, edamame i kremową burratą. Całość wykończona świeżym, aromatycznym winegretem na bazie Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman.

Składniki

2 porcj(e/i)
50 ml
oleju roślinnego
90 g
naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
15 g
wieżej bazylii, posiekanej
20 g
obranych migdałów
 ½ łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka
przecieru pomidorowego
1 łyżeczka
syropu klonowego
1 
ciabatta orkiszowa
20 g
mieszanki sałat
8 
kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
125 g
burraty
30 g
ugotowanego edamame, bez łupin
Wartości odżywcze (na porcję)3.706 kJ / 886 kcal
53 gTłuszcz
29,5 gBiałko
68 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

30 ml oleju roślinnego – 90 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę – 15 g świeżej bazylii, posiekanej – 20 g obranych migdałów – 30 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i smaż tofu przez około 3 minuty. Zmiksuj dwie trzecie tofu z resztą oleju i pozostałymi składnikami na gładką pastę.

Krok 2

20 ml oleju roślinnego – 30 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 łyżeczka przecieru pomidorowego – 1 łyżeczka syropu klonowego –  ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos winegret.

Krok 3

1  ciabatta orkiszowa – 20 g mieszanki sałat – 8  kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół – 125 g burraty – 30 g ugotowanej edamame, bez łupin

Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj obie połówki pesto z tofu. Na dolnej połowie ułóż liście sałaty, a następnie porwaną na kawałki burratę. Dodaj pomidorki koktajlowe, kostki tofu i edamame. Skrop winegretem yuzu, a następnie przykryj górną połówką. Przekrój w poprzek na pół i podawaj.

Wskazówka:

Jeśli kusi cię azjatycki twist, posyp ciabattę odrobiną rzeżuchy shiso.

ID przepisu: 1543

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

30 ml oleju roślinnego – 90 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę – 15 g świeżej bazylii, posiekanej – 20 g obranych migdałów – 30 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i smaż tofu przez około 3 minuty. Zmiksuj dwie trzecie tofu z resztą oleju i pozostałymi składnikami na gładką pastę.

20 ml oleju roślinnego – 30 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 łyżeczka przecieru pomidorowego – 1 łyżeczka syropu klonowego – ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos winegret.

1 ciabatta orkiszowa – 20 g mieszanki sałat – 8 kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół – 125 g burraty – 30 g ugotowanej edamame, bez łupin

Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj obie połówki pesto z tofu. Na dolnej połowie ułóż liście sałaty, a następnie porwaną na kawałki burratę. Dodaj pomidorki koktajlowe, kostki tofu i edamame. Skrop winegretem yuzu, a następnie przykryj górną połówką. Przekrój w poprzek na pół i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.