

Wege kanapka z hummusem
Świeże warzywa i kremowy, aromatyczny hummus w chrupiącej flabatcie. Ta pyszna wegetariańska kanapka jest szybka i prosta w przygotowaniu - śmiało możesz spakować ją do lunchboxa i wziąć ze sobą.
Przygotowanie
Krok 1

1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu: 240 g) – 2 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 1 łyżka oleju lnianego – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżka Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj hummus. Ciecierzycę odcedź i zmiksuj połowę z 2 łyżkami Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman i 2 łyżkami wody. Pozostałą ciecierzycę umieść w małym naczyniu do pieczenia, wymieszaj z olejem lnianym, odrobiną pieprzu i 1 łyżką Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.
Krok 2

1 mała marchewka – 1 mała cukinia – 1 czerwona cebula – 1 czerwona papryka – 1 mały bakłażan – 2 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – świeżo zmielony pieprz
Pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 2 mm lub ok. 2 cm kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, 3 łyżkami Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i odrobiną pieprzu. Rozłóż warzywa na tacy do grillowania i grilluj przez ok. 15 minut, w zależności od tego, jak miękkie mają być. Warzywa możesz także grillować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla.
Krok 3

2 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 2 łyżeczki miodu – 40 g rukoli – 2 flabatty (płaskie ciabatty)
Przygotuj dressing. Wymieszaj 2 łyżki Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman z miodem. Rukolę umyj i osusz. Przetnij flabatty i posmaruj je z obu stron hummusem. Na dolne połówki nałóż rukolę i grillowane warzywa. Polej dressingiem i przykryj górnymi połówkami. Udekoruj wedle uznania kilkoma chrupiącymi ziarnami ciecierzycy. Podawaj z pozostałymi warzywami.
Wskazówka:
Jeśli chcesz dodać kanapce jeszcze więcej smaku, nałóż warstwę koziego sera.
ID przepisu: 1540
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej