Wege kanapka z hummusem
Wege kanapka z hummusem

Wege kanapka z hummusem

Czas ogółem 30 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Świeże warzywa i kremowy, aromatyczny hummus w chrupiącej flabatcie. Ta pyszna wegetariańska kanapka jest szybka i prosta w przygotowaniu - śmiało możesz spakować ją do lunchboxa i wziąć ze sobą.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu 240 g)
1 łyżka
oleju lnianego
świeżo zmielony pieprz
1 
mała marchewka
1 
mała cukinia
1 
czerwona cebula
1 
mała czerwona papryka
1 
mały bakłażan
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
miodu
40 g
rukoli
2 
flabatty (płaskie ciabatty)
Wartości odżywcze (na porcję)2.685 kJ / 641 kcal
19,8 gTłuszcz
20,4 gBiałko
87,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu: 240 g) – 2 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 łyżka oleju lnianego – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżka Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj hummus. Ciecierzycę odcedź i zmiksuj połowę z 2 łyżkami Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman i 2 łyżkami wody. Pozostałą ciecierzycę umieść w małym naczyniu do pieczenia, wymieszaj z olejem lnianym, odrobiną pieprzu i 1 łyżką Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

Krok 2

1  mała marchewka – 1  mała cukinia – 1  czerwona cebula – 1  czerwona papryka – 1  mały bakłażan – 2 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – świeżo zmielony pieprz

Pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 2 mm lub ok. 2 cm kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, 3 łyżkami Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i odrobiną pieprzu. Rozłóż warzywa na tacy do grillowania i grilluj przez ok. 15 minut, w zależności od tego, jak miękkie mają być. Warzywa możesz także grillować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla.

Krok 3

2 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu2 łyżeczki miodu – 40 g rukoli – 2  flabatty (płaskie ciabatty)

Przygotuj dressing. Wymieszaj 2 łyżki Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman z miodem. Rukolę umyj i osusz. Przetnij flabatty i posmaruj je z obu stron hummusem. Na dolne połówki nałóż rukolę i grillowane warzywa. Polej dressingiem i przykryj górnymi połówkami. Udekoruj wedle uznania kilkoma chrupiącymi ziarnami ciecierzycy. Podawaj z pozostałymi warzywami.

Wskazówka:

Jeśli chcesz dodać kanapce jeszcze więcej smaku, nałóż warstwę koziego sera.

ID przepisu: 1540

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu: 240 g) – 2 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 łyżka oleju lnianego – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżka Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj hummus. Ciecierzycę odcedź i zmiksuj połowę z 2 łyżkami Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman i 2 łyżkami wody. Pozostałą ciecierzycę umieść w małym naczyniu do pieczenia, wymieszaj z olejem lnianym, odrobiną pieprzu i 1 łyżką Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

1 mała marchewka – 1 mała cukinia – 1 czerwona cebula – 1 czerwona papryka – 1 mały bakłażan – 2 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – świeżo zmielony pieprz

Pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 2 mm lub ok. 2 cm kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, 3 łyżkami Sosu Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i odrobiną pieprzu. Rozłóż warzywa na tacy do grillowania i grilluj przez ok. 15 minut, w zależności od tego, jak miękkie mają być. Warzywa możesz także grillować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla.

2 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu2 łyżeczki miodu – 40 g rukoli – 2 flabatty (płaskie ciabatty)

Przygotuj dressing. Wymieszaj 2 łyżki Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman z miodem. Rukolę umyj i osusz. Przetnij flabatty i posmaruj je z obu stron hummusem. Na dolne połówki nałóż rukolę i grillowane warzywa. Polej dressingiem i przykryj górnymi połówkami. Udekoruj wedle uznania kilkoma chrupiącymi ziarnami ciecierzycy. Podawaj z pozostałymi warzywami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.