Gotowanie na zapas: plan i przepisy na cały tydzień

17. Oktober 2024

Nie masz czasu ani energii, aby codziennie wymyślać, co zjeść na obiad? A może często wyrzucasz resztki jedzenia? Gotowanie na zapas to coś dla ciebie! A działa to tak: obmyślasz plan posiłków na tydzień z góry, kupujesz wszystkie potrzebne produkty podczas jednej wizyty w sklepie i przygotowujesz podstawowe składniki, takie jak ryż lub ziemniaki, od razu w ilościach do wszystkich dań. Efekt? Oszczędzasz mnóstwo czasu i nie marnujesz jedzenia, a dzięki odpowiednim przepisom masz zbilansowany jadłospis z dużą ilością warzyw. To zdecydowanie lepsza opcja niż improwizowane, szybkie przekąski.

Wszystko o gotowaniu na zapas

Podstawowa zasada to wybór takich składników, które długo zachowują świeżość. Owoce morza, surowe mięso, delikatne sałatki na bazie liści lub bardzo dojrzałe sery raczej się nie sprawdzą. Ale poza tym możesz gotować, na co masz ochotę - w tym także wegańsko, wegetariańsko, z rybami albo z mięsem. Najważniejsze, aby składniki wstępnie ugotować lub usmażyć bezpośrednio po zakupie. Później możesz ich użyć do przygotowania przeróżnych potraw.

Pamiętaj o warzywach

W twoim jadłospisie nie może zabraknąć świeżych, zdrowych kąsków. Do wyboru masz między innymi:

  • Brokuły
  • Kalafiora
  • Ziemniaki
  • Bataty
  • Ogórki
  • Marchewki
  • Paprykę
  • Cukinię
  • Oliwki
  • Buraki

Dobre źródła białka

Aby zadbać o odpowiednią zawartość białka w swojej diecie, wybieraj spośród:

  • Fasoli
  • Soczewicy
  • Ciecierzycy
  • Komosy ryżowej
  • Kaszy bulgur
  • Falafeli
  • Orzechów
  • Tofu
  • Tempehu
  • Gotowanych krewetek
  • Kurczaka
  • Wędlin
  • Sera twardego
  • Sera feta
  • Jajek na twardo

Nasz perfekcyjny 5-dniowy plan gotowania na zapas

Nie masz jeszcze praktyki w gotowaniu na zapas? Nasz sprawdzony plan pomoże ci w prosty sposób przygotować lunch na 5 dni z góry. Zero stresu, czysta przyjemność z jedzenia. Jedna wizyta w sklepie i jedna sesja w kuchni – i lunche na cały tydzień masz z głowy. Na początek chcemy ci zaproponować trzy smaczne alternatywy na każdy dzień. Możesz oczywiście samodzielnie łączyć nasze przepisy lub zamieniać je z innymi, które zawierają podobne podstawowe składniki.

Poniedziałek
A) Letnie sajgonki z warzywami i krewetkami
B) Curry z kalafiora
C) Miso ramen w słoiku

Wtorek
A) Zupa rybna z krewetkami i dorszem
B) Tortilla z kalafiorem
C) Warzywa stir-fry

Środa
A) Pita z grillowanym halloumi
B) Wegetariański omlet warzywny
C) Filet z łososia z zielonymi szparagami i ziemniakami

Czwartek
A) Bowl ze smażonym halloumi
B) Kasza jaglana z warzywami z patelni
C) Kanapka z pastą z łososia

Piątek
A) Gofry dyniowe
B) Zupa z pieczonymi warzywami
C) Pieczone ziemniaki z dipem z fety

Kilka wskazówek ekstra

Upewnij się, że dysponujesz odpowiednią liczbą pojemników w różnych rozmiarach, które mają szczelne zamknięcie i nadają się do przechowywania płynów. Przygotowując jadłospis na cały tydzień, zastanów się: co chcesz zjeść i kiedy? Na tej podstawie spisz listę zakupów. Wybierając przepisy, zwracaj uwagę na zbilansowane proporcje białka, węglowodanów i warzyw w stosunku do mięsa. Pamiętaj też o zdrowych tłuszczach, takich jak dobre oleje. Na koniec zadbaj o zapas podstawowych produktów, które można długo przechowywać, takich jak soczewica, hummus, ryż lub sos sojowy. Dzięki temu przygotowywanie posiłków będzie jeszcze wygodniejsze. Sprawdź i baw się dobrze!

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera