Ekscytujące odmiany kapusty - i co można z nimi zrobić

07. października 2024

Kapusta równa się - zima. Kapusta równa się - kulinarny klasyk. Ale kapusta to także gorący trend. I to nie bez powodu! Zdrowa, niskokaloryczna i niesamowicie wszechstronna dzięki wielu odmianom, w jakich występuje. Przekonaj się, co ma do zaoferowania to superwarzywo!

Zdrowa i wszechstronna: wszystko, co warto wiedzieć o kapuście

Wiele odmian kapusty to warzywa uprawiane regionalnie i dostępne sezonowo. Wszystkie są niskokaloryczne, niedrogie i łatwe do przechowywania. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także zdrowe gorzkie związki. Podczas gdy kapusta uchodzi za typowe warzywo zimowe, brokuły i kalafior, na przykład, to już kwintesencja lata. A sezon na czerwoną i białą kapustę trwa przez cały rok.

Różnorodne odmiany kapusty – różnorodne przepisy

Niektóre odmiany kapusty smakują najlepiej, kiedy najpierw długo je gotujemy. Inne sprawdzają się świetnie na surowo. Oto najważniejsze odmiany kapusty oraz ich cechy.

Brukselka

Klasyczna zimowa odmiana kapusty, która osiąga pełną dojrzałość dopiero po wystawieniu na działanie mrozu. Pierwsze uprawy brukselki znajdowały się w pobliżu... Brukseli. Nazwa tego warzywa nie jest zatem przypadkowa! Sezon na brukselkę trwa od końca września do kwietnia. Można ją serwować w tradycyjny sposób jako warzywny dodatek, upiec albo podać jako sałatkę. Nasza rada: brukselki smakują wyśmienicie wyjęte prosto z piekarnika - upieczone i lekko karmelizowane. W takiej wersji nie oprą im się nawet antyfani kapusty!

Kapusta czerwona

W Niemczech czerwona kapusta natychmiast kojarzy się z gęsią i knedlami – listopadowym specjałem i kwintesencją kapusty w jej zimowej odsłonie. Czerwona kapusta należy do odmiany głowiastej. W lodówce można ją przechowywać aż do 3 tygodni. Idealnie nadaje się do gotowania, na przykład w klasycznym połączeniu z jabłkami. Można ją również zamrozić. Doskonale sprawdza się jako surowy i orzeźwiający składnik sałatek lub letnich sajgonek.

Kapusta biała

Kapusta biała to typowo jesienno-zimowa odmiana. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Bogata zawartość witamin sprawia, że biała kapusta jest idealna na ciemniejsze miesiące roku. Kiszona biała kapusta to już klasyk, ale równie dobrze smakuje w zapiekankach z mielonym mięsem lub jako kremowy składnik potrawy z mięsem i ziemniakami.

Kapusta stożkowa

Spokrewniona z białą kapustą, ale nieco mniejsza i delikatniejsza w smaku. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi. Zdaniem wielu kapusta stożkowa jest łatwiejsza do strawienia i szybsza w przygotowaniu. Wystarczy grubo ją posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju – pycha! Ale z kapusty stożkowej można także zrobić kapustę kiszoną - albo surówkę Coleslaw.

Kapusta włoska

Odmiana całoroczna. Jej typowo pomarszczone liście mają charakterystyczny, wyrazisty smak - ale przed gotowaniem należy je dokładnie umyć. Kapusta włoska idealnie nadaje się do przyrządzania gołąbków, jako składnik zupy, a także jako surowy, chrupiący dodatek do sałatek.

Brokuły

Brokuły to bliscy krewni kalafiora. Dostępne są w sezonie od maja do listopada. Obfitują w witaminę C i kwas foliowy, a świeżość w lodówce zachowują do 4 dni. Brokuły pieczone w piekarniku będą doskonałe jako dodatek do dań azjatyckich, steków lub zup. W Japonii istnieje specjalna odmiana tego warzywa, znana jako bimi - to krzyżówka kapusty kai-lan i brokułów.

Jarmuż

Albo go kochasz – albo wręcz przeciwnie! Ten zimowy klasyk pochodzi z północnych Niemiec i dał początek specjalnemu rodzajowi turystyki – jesiennym wycieczkom na wieś, które kończą się degustacją sycącego dania: osławionej kiełbasy Pinkel z jarmużem. Warzywo to wymaga długiego gotowania, ale jest też popularne jako składnik smoothie lub pod postacią pieczonych chipsów. Nic dziwnego - jarmuż jest niskokaloryczny i pełen witamin!

Kalafior

Szczególnie delikatny członek rodziny kapustowatych. Od maślanożółtego do śnieżnobiałego, kalafior znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni od października do kwietnia. Gotowany, starty, blanszowany lub pieczony w piekarniku, jako składnik sałatki lub jako warzywny dodatek do dania głównego – można go przyrządzać na niemal nieskończoną liczbę sposobów. Jego młodszym, zielonym bratem jest romanesco – kalafior o jeszcze delikatniejszej teksturze i lekko orzechowym smaku.

Kapusta pekińska

Z botanicznego punktu widzenia kapusta pekińska jest skrzyżowaniem rzepy i pak choi. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Azji. W Europie stała się znana dopiero w XX wieku. Dostępna od sierpnia do marca, kapusta pekińska doskonale nadaje się do przechowywania. Niezależnie od tego, czy jest surowa, ugotowana czy usmażona, dodaje każdemu daniu rozkosznej chrupkości. Kapusta pekińska jest głównym składnikiem, z którego przygotowuje się szalenie modne koreańskie kimchi.

Nowe pomysły na gotowanie z kapustą

Wykwintna czerwona kapusta, pikantna kapusta kiszona lub świeża sałatka z białej kapusty - to klasyki, które nigdy nie zawodzą. Ale kapusta ma jeszcze tyle pysznych odsłon do odkrycia! Na dobry początek - cudownie chrupiące kawałki kalafiora z pikantnym sosem teriyaki, czyli wegańska przekąska w najlepszym wydaniu! A potem: okonomiyaki, czyli placuszki z białej kapusty. Domowe chipsy z jarmużu to imprezowy hit, który przygotujesz w mgnieniu oka. Jak widać, kapusta ma wiele do zaoferowania! Pozwól, aby zainspirowały cię nasze pomysły. Smacznego!

Jeszcze więcej pomysłów na delektowanie się kapustą

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera