Kremowa zupa z czerwonej kapusty
Kremowa zupa z czerwonej kapusty

Kremowa zupa z czerwonej kapusty

Czas ogółem40 min
10 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Pokoloruj swoje zimowe menu z naszą zupą z czerwonej kapusty. Paleta smaków obejmuje czerwoną kapustę i ziemniaki, czosnek i czerwoną cebulę, dodatek Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman, koperek i odrobinę śmietany. To idealnie rozgrzewające danie na chłodne dni.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
czerwonej kapusty
300 g
ziemniaków
1 
czerwona cebula
2 
ząbki czosnku
1 łyżka
masła
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 l
bulionu warzywnego
1 łyżeczka
czarnego pieprzu
1 łyżeczka
octu jabłkowego
100 ml
śmietany
30 g
orzechów (np. pistacji, nerkowców lub pekan)
 ½ łyżeczka
różowego pieprzu (ziarnistego)
1 łyżka
posiekanego koperku
Wartości odżywcze (na porcję)3230 kJ / 772 kcal
32 gTłuszcz
13 gBiałko
41 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g czerwonej kapusty – 300 g ziemniaków – 1  czerwona cebula – 2  ząbki czosnku

Kapustę posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 2

1 łyżka masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 l bulionu warzywnego

Rozgrzej masło i oliwę w garnku o grubym dnie. Dodaj cebulę, czosnek, kapustę i ziemniaki. Smaż przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i wymieszaj. Wlej bulion warzywny. Przykryj i gotuj przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Krok 3

1 łyżeczka czarnego pieprzu – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 100 ml śmietany – 30 g orzechów (np. pistacji, nerkowców lub pekan) –  ½ łyżeczka różowego pieprzu (ziarnistego) – 1 łyżka posiekanego koperku

Zmiksuj zupę, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj czarny pieprz, ocet jabłkowy i 70 ml śmietany. Przelej zupę do misek. Posiekaj orzechy i pokrusz różowy pieprz. Udekoruj resztą śmietany i koperkiem.

ID przepisu: 1380

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g czerwonej kapusty – 300 g ziemniaków – 1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku

Kapustę posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

1 łyżka masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 l bulionu warzywnego

Rozgrzej masło i oliwę w garnku o grubym dnie. Dodaj cebulę, czosnek, kapustę i ziemniaki. Smaż przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i wymieszaj. Wlej bulion warzywny. Przykryj i gotuj przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną.

1 łyżeczka czarnego pieprzu – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 100 ml śmietany – 30 g orzechów (np. pistacji, nerkowców lub pekan) – ½ łyżeczka różowego pieprzu (ziarnistego) – 1 łyżka posiekanego koperku

Zmiksuj zupę, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj czarny pieprz, ocet jabłkowy i 70 ml śmietany. Przelej zupę do misek. Posiekaj orzechy i pokrusz różowy pieprz. Udekoruj resztą śmietany i koperkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.