

Kremowa zupa z czerwonej kapusty
Pokoloruj swoje zimowe menu z naszą zupą z czerwonej kapusty. Paleta smaków obejmuje czerwoną kapustę i ziemniaki, czosnek i czerwoną cebulę, dodatek Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman, koperek i odrobinę śmietany. To idealnie rozgrzewające danie na chłodne dni.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

400 g czerwonej kapusty – 300 g ziemniaków – 1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku
Kapustę posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 2

1 łyżka masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 l bulionu warzywnego
Rozgrzej masło i oliwę w garnku o grubym dnie. Dodaj cebulę, czosnek, kapustę i ziemniaki. Smaż przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i wymieszaj. Wlej bulion warzywny. Przykryj i gotuj przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 3

1 łyżeczka czarnego pieprzu – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 100 ml śmietany – 30 g orzechów (np. pistacji, nerkowców lub pekan) – ½ łyżeczka różowego pieprzu (ziarnistego) – 1 łyżka posiekanego koperku
Zmiksuj zupę, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj czarny pieprz, ocet jabłkowy i 70 ml śmietany. Przelej zupę do misek. Posiekaj orzechy i pokrusz różowy pieprz. Udekoruj resztą śmietany i koperkiem.
ID przepisu: 1380
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej