
Dzięki o 40% mniejszej zawartości soli marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli Kikkoman idealnie nadaje się do wzmacniania smaku różnych potraw przy jednoczesnym obniżeniu spożycia soli. Dlatego w niczym nie ustępuje naszej klasycznej marynacie Teriyaki Kikkoman w roli gotowej pikantnej marynaty do grillowanego, pieczonego lub duszonego mięsa i warzyw. Podstawą marynaty Teriyaki z obniżoną zawartością soli jest nasz naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli. To dzięki niemu marynata zyskuje swój pełny aromat z lekką nutą słodyczy.
Teriyaki to połączenie dwóch japońskich słów: „teri” (glazura) i „yaki” (grillowanie lub duszenie). Japończycy od pokoleń przygotowują tradycyjne potrawy w stylu teriyaki.
W marynacie teriyaki marynuje się przede wszystkim owoce morza, mięso i warzywa, które potem będą smażone, duszone lub grillowane. Klasyczne sosy teriyaki mają słodko-pikantny smak, który dodaje głębi potrawom przygotowywanym na patelni, w piekarniku lub na grillu. Teriyaki to nie tylko przyprawa do dań kuchni japońskiej, lecz także idealny dodatek do tradycyjnych potraw z całego świata smażonych na patelni, pieczonych w piekarniku lub grillowanych.
Sosy Teriyaki od Kikkomana to najwyższej jakości gotowe marynaty. Są dostępne w różnych smakach, równie pysznych jak klasyczna marynata Teriyaki Kikkoman: marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli zawierająca 40% mniej soli, bezglutenowa marynata Teriyaki oraz sosy Teriyaki z pieczonym czosnkiem, miodem lub prażonym sezamem.
Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli Kikkoman jest odpowiednia dla wegan.