Nasz poradnik, jak idealnie ugotować ryż
19. września 2022

Jak ugotować ryż krótkoziarnisty
Krótkoziarnisty ryż na pudding, ryż do risotto (arborio lub carnaroli) i ryż do paelli (bomba) gotuje się nie osobno, lecz razem z innymi składnikami, aby ryż wchłonął ich smak. Skrobia jest niezbędna do uzyskania kremowej konsystencji, dlatego tych odmian ryżu nie płucze się przed gotowaniem. W przypadku risotto ryż trzeba stale mieszać podczas gotowania, aby uwolniło się jeszcze więcej skrobi.
Ryż krótkoziarnisty — metoda japońska
W kuchni japońskiej wykorzystuje się zazwyczaj takie odmiany ryżu krótkoziarnistego, jak Koshihikari lub Sasanishiki. Przygotowanie ryżu to swoisty rytuał, dzięki któremu ryż zyskuje charakterystyczną, połyskliwą, lepką i miękką zarazem konsystencję. Oto, jak osiągnąć ten efekt:
Umieść ryż w misce i zalej go zimną wodą. Szybko zamieszaj ręką, a następnie natychmiast odlej wodę - będzie mętna, bo zawiera dużo skrobi. Delikatnie potrzyj ryż dłonią; nie ugniataj go, tylko lekko „masuj”. Powtórz cały rytuał 3-5 razy, aż woda stanie się klarowniejsza, nawet jeśli wciąż będzie wyglądać na lekko mleczną.
Ryż możesz następnie przygotować japońską metodą w ryżowarze. Ważne: po ugotowaniu odstaw go na 10-15 minut bez zdejmowania pokrywy - pozwoli to na równomierne rozprowadzenie pary. Możesz też ugotować ryż w garnku. Wsyp go do wody i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gdy usłyszysz bulgotanie, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 12 minut, nie zdejmując przykrywki. Następnie wyłącz ogień i gotuj ryż na parze pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut.
Ryż krótkoziarnisty idealnie nadaje się do przygotowania onigiri.
Jak ugotować ryż do sushi
Japoński ryż do sushi to także rodzaj krótkoziarnistego okrągłego ryżu, ale zasady jego przygotowania są inne. Najpierw należy go dokładnie przepłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem, aby ziarna napęczniały i uzyskały pożądaną kleistą konsystencję. Największą różnicą jest doprawianie: po ugotowaniu ryż do sushi przyprawia się mieszanką octu ryżowego, cukru i soli, aby uzyskał swój charakterystyczny smak i odpowiednią do sushi konsystencję. Sprawdź nasz przepis na ryż do sushi z użyciem niezawodnej Przyprawy do sushi Kikkoman.
Teraz, kiedy przygotowanie ryżu do sushi nie ma już przed tobą tajemnic, możesz śmiało pokusić się o zrobienie własnego domowego sushi albo sushi wegańskiego!
A przy okazji - wypróbuj też alternatywne nadzienia do sushi, na przykład ze świeżych owoców, takich jak jabłko, persymona, zielone mango lub kiwi, albo z produktów z puszki, takich jak tuńczyk lub kukurydza.

Jak ugotować ryż długoziarnisty
Ryż długoziarnisty, taki jak basmati lub ryż jaśminowy, należy najpierw przepłukać, aby usunąć proszek skrobiowy, a następnie ugotować ryż metodą absorpcji - tak, jak najczęściej robi się to w Azji. Wystarczy pięć prostych kroków:
- Odmierz ryż w naczyniu, którego zwykle do tego używasz, i wyrównaj u góry. Przesyp każdą porcję do sita lub durszlaka. Jeśli ważysz ryż, przesyp jedną porcję (75 g) do dzbanka i zanotuj objętość.
- Dokładnie przepłucz ryż w zimnej wodzie, aż woda będzie klarowna.
- Wsyp przepłukany ryż do garnka i dodaj sól (jeśli jej używasz). Odmierz wodę w tym samym naczyniu, co ryż, i wlej ją w proporcji dwie części wody na jedną część ryżu. Jedna szklanka ryżu wymaga dwóch szklanek wody, dwie szklanki ryżu wymagają czterech szklanek wody i tak dalej. Jeśli kierujesz się wagą, na 75 g ryżu powinno przypadać 150 ml wody. Aby zaoszczędzić czas, możesz użyć wrzątku z czajnika.
- Doprowadź zawartość garnka do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zamieszaj raz, aby ziarna równomiernie się rozłożyły.
- Przykryj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10 minut.
Do tego czasu cała woda powinna się już wchłonąć. Spróbuj kilku ziaren - jeśli ryż wymaga dalszego gotowania, przykryj go ponownie i gotuj przez kolejne kilka minut, a następnie znowu sprawdź. Zdejmij z ognia i rozluźnij widelcem. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, przykryj garnek czystą ściereczką na 5 minut, aby wchłonęły się resztki wody, a następnie rozluźnij ponownie – ziarna ryżu ładnie się rozdzielą i będą lżejsze.
Wskazówka: nigdy nie mieszaj ryżu długoziarnistego podczas gotowania, bo tym sposobem uwolnisz skrobię i sprawisz, że ryż stanie się lepki.
Ryż brązowy lub czerwony
Ryż brązowy lub czerwony, taki jak Camargue, gotuje się dłużej i wymaga użycia większej ilości wody - mniej więcej 1,4 raza więcej niż w przypadku ryżu długoziarnistego. Uprzednie moczenie ryżu przez co najmniej 30 minut pomoże skrócić czas gotowania.
Ile ryżu na osobę
Ilość ryżu zależy od przepisu, to znaczy od tego, czy ryż ma być tylko dodatkiem do głównego dania, czy stanowi jego część razem z wieloma innymi składnikami, tak jak w przypadku paelli lub jambalayi. Ogólnie rzecz biorąc, na jedną osobę należy liczyć po 50–75 g surowego ryżu.
Jak długo gotuje się ryż
Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu i użytej metody. Zazwyczaj wynosi od 15 do 50 minut. Biały ryż gotuje się najszybciej - około 15–20 minut. Ryż brązowy gotuje się 40–50 minut. Ryż parboiled gotuje się tylko około 20 minut.
Problemy z ryżem
- Zbyt twardy ryż: Za mało wody lub zbyt krótkie gotowanie. Dodaj więcej wrzątku i gotuj jeszcze kilka minut.
- Przypalony spód: Zbyt wysoka temperatura podczas gotowania.
- Woda wchłonęła się w całości: Za mało wody. Dodaj trochę więcej wrzątku i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Kleisty ryż: Za dużo wody lub niedokładne przepłukanie ryżu.
Najlepsze przepisy na resztki ryżu
Zdarzyło ci się ugotować za dużo ryżu? Nie wyrzucaj go, tylko szybko ostudź, rozprowadzając na desce. Następnie przełóż ryż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.
Jest wiele smacznych sposobów na wykorzystanie resztek ryżu…
Wypróbuj na przykład smażony ryż z pikantnymi jajkami i warzywami lub klasyczne danie nasi goreng. Wolisz przekąskę? Skuś się na yaki onigiri z miso i serem albo kociołek fusion z kaczką i chouriço.
Możesz również zamrozić świeżo ugotowany (ale całkowicie ostudzony) ryż porcjami w woreczkach do mrożenia na maksymalnie miesiąc. Zamrożony ryż podgrzewaj przed podaniem w mikrofalówce do uzyskania wysokiej temperatury, a następnie serwuj go z chili con carne lub curry.
Widzisz? Nawet resztki ryżu można wykorzystać do stworzenia pysznego posiłku! A stuprocentowo czysty Sos sojowy Kikkoman to idealna przyprawa - zarówno do świeżo ugotowanego ryżu, jak i tego, który wykorzystasz później.
