Wegańskie sushi - zrób to sam!
17. grudnia 2024

Uwielbiasz sushi i chcesz spróbować czegoś nowego? A może zawsze zniechęcała cię perspektywa zjedzenia surowej ryby? Jeśli tak, wegańskie sushi to coś właśnie dla ciebie.
Czy sushi bez ryby to nadal sushi?

Krótka odpowiedź brzmi: tak! W Japonii znajdziemy wiele wegańskich wariantów sushi, które serwuje się w takiej samej formie, jak tradycyjne sushi. Na przykład kappa maki z ogórkiem lub inari sushi, czyli ryż podawany w głęboko smażonych sakiewkach z tofu. To dowód, że sushi jest tak samo autentyczne z rybą i bez, i niezależnie od tego, czy podajesz je na przyjęciu, kolacji czy jako przekąskę. Wegańskie sushi to pyszna, zdrowa alternatywa, która jest równie pełna smaku, jak sushi na bazie ryb!
Jaki sprzęt będzie ci potrzebny?
Zanim zaczniesz, sprawdźmy, czy masz wszystkie akcesoria, które będą potrzebne. Folia spożywcza, rondel, miska, nóż i deska do krojenia - to zestaw podstawowy w każdej kuchni. Do zwijania sushi maki niezbędna będzie także mata do sushi, a do jedzenia - pałeczki. Pomocne mogą okazać się również foremki do ryżu, które przydadzą się do robienia nigiri.
Jakich składników potrzebuję, aby przygotować wegańskie sushi?

Odpowiednie składniki to podstawa dobrego wegańskiego sushi. Będziesz potrzebować ryżu do sushi: powinien być krótkoziarnisty i kleisty. W sklepach z żywnością azjatycką znajdziesz ofertę wysokiej jakości produktów. Aby uzyskać odpowiednią kleistość ryżu, dokładnie go wypłucz. Do owijania ryżu stosuje się arkusze nori, czyli prażone wodorosty. Jeśli chodzi o wegańskie nadzienie, daj się ponieść fantazji! Popularnymi składnikami są awokado, ogórek, marchewka, pieczarki, tofu lub tempeh i wegański serek śmietankowy. Sos sojowy Kikkoman do maczania gotowych rolek to oczywiście pozycja obowiązkowa. Kremowy smak uzyskasz z wegańskim majonezem, a pikantny akcent - z wasabi.
Jakie rodzaje sushi mam do wyboru?
Oto najpopularniejsze rodzaje sushi. Wybierz te, które chcesz wypróbować!
- Maki: Te zawinięte w arkusz nori rolki z ryżem mają zazwyczaj nadzienie z łososia i ogórka. Możesz je łatwo zastąpić wybranymi przez siebie wegańskimi składnikami.
- Inside out: W tej wersji ryż jest na zewnątrz, a nori i nadzienie w środku.
- Inari nigiri: Inari to ryż sushi podawany w słodkiej, smażonej na głębokim tłuszczu sakiewce z tofu. Nigiri to długie, owalne kulki ryżu z cienkim plasterkiem tofu lub warzyw na wierzchu. Nasze inari nigiri to pyszne połączenie obu tych rodzajów sushi - spróbuj!
- Onigiri: Kulki ryżowe, które nie wymagają ugniatania, są bardzo popularne w Japonii. Aby zrobić onigiri, podziel arkusz nori na cztery części, nałóż na nie wybrane składniki i złóż. Sushi onigiri smakuje szczególnie pysznie w połączeniu z kimchi, wegańskim serem, ogórkiem, marchewką i szpinakiem lub liśćmi czerwonej kapusty.
- Gunkan: Mała łódeczka z ryżu, owinięta paskiem nori i wypełniona składnikami takimi jak awokado lub wegański kawior. W naszym przepisie na gunkan znajdziesz upieczoną na chrupko ciecierzycę zmieszaną z pestkami granatu lub innymi owocami – to nasze mrugnięcie okiem do tradycyjnej wersji gunkan.
- Tempura: Głęboko smażone kawałki warzyw lub tofu używane jako nadzienie lub dodatek. Wypróbuj nasz przepis na zniewalająco pyszną, chrupiącą rolkę w tempurze z boczniakami.
- Sushi a la gołąbki: Kreatywna wersja sushi z kapustą, sezamem i innymi składnikami, które miesza się z octem ryżowym, a następnie zawija i kroi jak gołąbki.
- Gotowane bakłażany: Prawdziwa uczta dla zmysłu smaku! Słodko-pikantne bakłażany są najpierw grillowane, a następnie przygotowywane w stylu kabayaki.

Krok po kroku: jak zrobić wegańskie sushi w domu
Skorzystaj z naszego prostego przewodnika, żeby przygotować wegańskie sushi i puścić wodze fantazji. To da ci solidne podstawy, aby samodzielnie wypróbować inne rodzaje sushi.
1. Przygotowanie ryżu do sushi
- Umyj i ugotuj ryż: Dokładnie opłucz ryż sushi pod zimną wodą, aż woda stanie się czysta, a następnie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pozostaw ryż do ostygnięcia: Po ugotowaniu przełóż ryż do miski i delikatnie rozluźnij go drewnianą łyżką. Dodaj odrobinę octu ryżowego, aby zyskał typowy dla sushi smak. Przyprawa do ryżu Kikkoman idealnie się tutaj sprawdzi.
2. Przygotowanie składników
- Pokrój warzywa: Pokrój w cienkie plasterki awokado, ogórka, marchewkę lub inne składniki.
- Usmaż tofu: Jeśli używasz tofu lub tempehu, możesz je wcześniej zamarynować i lekko podsmażyć.
3. Zwijanie sushi maki
- Przygotuj matę do sushi: Połóż folię spożywczą na macie do sushi, aby zapobiec przywieraniu ryżu.
- Arkusz nori i ryż: Połóż połowę arkusza nori na macie, weź garść ryżu i równomiernie rozłóż go na arkuszu.
- Dodaj nadzienie: Umieść swoje ulubione nadzienie na dolnej części ryżu.
- Zwiń maki: Używając maty, ciasno zwiń sushi od dołu do góry. Następnie pokrój gotową rolkę na równe kawałki.
- Podawanie: Ułóż swoje wegańskie sushi na talerzu i podawaj z sosem sojowym, wasabi i wegańskim majonezem. Sos do ryżu Kikkoman i Sos sojowy do sushi i sashimi Kikkoman wyśmienicie nadają się na dipy do maczania, a do tego oba są wegańskie!