Rożnice między jasnym i ciemnym sosem sojowym
21. sierpnia 2025

Jak zostać znawcą sosu sojowego
Sosem sojowym stoi nie tylko kuchnia azjatycka - również w Europie stał się on wziętą przyprawą. Swoją popularność zawdzięcza wszechstronności i unikalnemu smakowi umami. Jednak sos sosowi nierówny. Są sosy japońskie i chińskie, jasne i ciemne, naturalnie warzony i nie... Dowiedz się, czym się różnią!
A skoro już o tym mowa: Sos sojowy Kikkoman nie jest ani jasny, ani ciemny, dzięki czemu znajduje uniwersalne zastosowanie - od potraw stir-fry po marynaty, dipy i dressingi. W przypadku większości przepisów będzie to jedyny sos sojowy, jaki przyda ci się w kuchni. Wygodne, nie uważasz?

Jak metoda produkcji wpływa na smak i jakość sosu sojowego
Shoyu to ogólne określenie na japońskie sosy sojowe wytwarzane ze sfermentowanej soi, pszenicy, soli i wody. Naturalnie warzony Sos sojowy Kikkoman należy właśnie do tej tradycyjnej odmiany i powstaje w złożonym procesie warzenia. Dzięki trwającej miesiącami fermentacji zyskuje bogaty czerwono-brązowy kolor i wyjątkowo pełny smak. Można w nim wyczuć ponad 300 różnych nut smakowych — od owoców i wanilii po kawę i whisky.
Tymczasem chińskie sosy sojowe, zarówno jasne, jak i ciemne, znacznie różnią się od shoyu. Ich produkcja trwa krótko, a w ich składzie znajdują się dodatki. Sos sojowy Kikkoman jest natomiast wytwarzany przy użyciu zaledwie czterech składników i w zgodzie z tradycyjną recepturą.

Kolejna kluczowa różnica jest taka, że warzenie Sosu sojowego Kikkoman trwa kilka miesięcy, podczas gdy sosy sojowe, których się nie warzy, są gotowe w kilka tygodni. Do rozkładania białka sojowego - zamiast pożytecznych mikroorganizmów, jak w naturalnym procesie warzenia — używa się w ich przypadku kwasu solnego.
Jasny i ciemny sos sojowy
Jasnego sosu sojowego powszechnie używa się do przygotowywania potraw stir-fry, klarownych zup i dressingów. Również Sos sojowy Kikkoman idealnie się do tego nadaje.
Z kolei ciemny sos sojowy stosuje się do dodawania koloru potrawom i przyprawiania treściwych gulaszów oraz dań mięsnych. Sprawdza się on także jako glazura do grillowanych lub duszonych potraw i do wzbogacania smaku sosów. I tym razem Sos sojowy Kikkoman okazuje się wszechstronną alternatywą.
Jeśli masz ochotę na odrobinę słodyczy, wypróbuj Sos do ryżu Kikkoman - naturalny i pozbawiony zbędnych dodatków. Uważaj na chińskie ciemne sosy sojowe - często zawierają barwnik karmelowy, który nadaje im odpowiedni kolor. Sosy sojowe, które nie powstają w procesie warzenia, muszą polegać na syropie kukurydzianym, barwnikach i wzmacniaczach smaku, aby uzyskać pożądany kolor, smak i aromat. W Kikkomanie celowo unikamy wszystkich wyżej wymienionych składników.
Jasny czy ciemny - kolor sosu sojowego w zasadzie nie ma znaczenia, jeśli sam sos ma w składzie sztuczne dodatki. Po prostu zawsze będzie brakować mu głębi smaku. Smak Sosu sojowego Kikkoman dojrzewa z czasem w naturalnym procesie warzenia.

Inne rodzaje sosu sojowego
Jak rozpoznać jakość
Wystarczy spojrzeć na etykietę na butelce sosu sojowego, aby już na pierwszy rzut oka dowiedzieć się wszystkiego, co najważniejsze:
- Im krótsza lista składników, tym lepsza jakość
- Określenie „naturalnie warzony” odnosi się do procesu produkcji i czasu trwania fermentacji
- Dobry sos sojowy nie potrzebuje żadnych dodatków, wzmacniaczy smaku ani konserwantów
Podsumowanie
Naturalnie warzony japoński sos sojowy podkreśla smak potraw, zamiast go przytłaczać, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla soli. Nawet jeśli dodasz kilka kropli za dużo, nie zrujnujesz efektu końcowego. Inne sosy sojowe trzeba dozować o wiele ostrożniej.
Im lepsza jakość sosu sojowego, tym lepiej nadaje się on do gotowania, jako przyprawa stołowa lub jako dip - na przykład do sushi. A dzięki temu, że Sos sojowy Kikkoman może być stosowany i w zastępstwie jasnej, i ciemnej odmiany, doskonale nadaje się do szerokiej gamy potraw.

















