Samodzielnie przyrządzone sushi – Nigiri, maki i inne
07. maja 2023

Idealny ryż do sushi
Zacznijmy od najważniejszego składnika, którym jest ryż do sushi. Jeżeli nie ma właściwej konsystencji, wszystko dosłownie się rozpada. Poza tym, w przypadku tego podstawowego składnika, chodzi o właściwą przyprawę.
Do przygotowania potrzeba dosłownie kilku składników – ryżu do sushi, odrobiny przyprawy ryżowej do sushi Kikkoman, która nada typowego smaku, oraz garnka. Jak dokładnie wygląda profesjonalne przygotowanie ryżu do sushi możesz zobaczyć tutaj:
Wskazówka:
jeżeli nie zamierzasz wykorzystać ryżu od razu, powinno się go nakryć mokrą ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał.
Układanie warstwami zamiast zwijania: nigiri sushi
W przeciwieństwie do bardziej popularnego sushi zwijanego w rolki, ryż do przyrządzenia nigiri jest formowany w niewielkie kawałki, na które następnie kładziemy plaster surowej ryby lub omletu (tamagoyaki). Tak to się robi:
Wskazówka:
podczas konsumpcji w sosie sojowym należy zanurzać ostrożnie tylko rybę, a nie ryż – w przeciwnym razie nigiri szybko się rozpadnie.
Maki sushi: tak powstaje klasyk
Do przygotowania maki potrzeba różnych składników, takich jak łosoś, tuńczyk i ogórki. Razem z ryżem do sushi formuje się je następnie w typowe „roladki”. Zobacz, jak to się robi:
Wskazówka:
podczas zwijania zwilż dłonie wodą, aby ryż nie przyklejał się.
California rolls – to proste!
Typowe dla California rolls jest to, że ryż do sushi znajduje się na zewnątrz, podczas gdy arkusz nori wypełnia środek. Zawijać do środka można rybę i warzywa – jak kto lubi. Wydaje się trudniejsze niż jest w rzeczywistości:
Rada na Sylwestra: Co sądzisz o tym, aby w tym roku sprawić gościom nie lada niespodziankę w sylwestrowy wieczór, przygotowując japońskie finger food? Oczywiście możesz przyrządzić te pyszne przekąski wspólnie z przyjaciółmi. Dobra zabawa gwarantowana! W ten sposób każdy będzie mógł dodać swoje ulubione składniki. Dzięki naszym filmom instruktażowym sylwestrowy wieczór z sushi musi się udać!