Zostań mistrzem velvetingu
11. sierpnia 2023
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/9/4/csm_Blogpage_How_To_Master_Velveting_Desktop-Header_f36d5cca18.webp)
Czym jest popularny velveting?
Mięso serwowane w chińskich restauracjach zachwyca delikatnością i jedwabistą gładkością. W czym tkwi sekret jego przyrządzania? W velvetingu! To chińska metoda marynowania, stosowana jako alternatywa do bezpośredniego smażenia. Velveting sprawia, że mięso i owoce morza nie tracą soków podczas gotowania i pozostają delikatne i wilgotne.

Dlaczego velveting sprawia, że mięso staje się tak delikatne?
Chociaż sama technika velvetingu jest bardzo prosta, daje wyrafinowane rezultaty. Paski mięsa obtacza się najpierw w mieszance białka jaja, mąki kukurydzianej, oleju sezamowego (lub wina ryżowego) i soli, a następnie krótko smaży w gorącym oleju lub gotuje we wrzątku.
Warstwa marynaty, jaką pokryte jest mięso, tworzy naturalną barierę, która zatrzymuje wilgoć w środku i zapobiega wydostawaniu się soków podczas gotowania, dzięki czemu mięso nie twardnieje.
Porady i wariacje
Metodę velvetingu możesz wykorzystać do przygotowania wołowiny, wieprzowiny, indyka i kurczaka, a także krewetek, przegrzebków lub tofu. Po prostu pokrój je na kawałki wielkości kęsa i marynuj przez 30 minut przed gotowaniem.
Krojenie włókien mięsa w poprzek skraca je, co dodatkowo pomaga mięsu zachować miękkość.

Do przyrządzenia marynaty - oprócz wina ryżowego - możesz również użyć oleju sezamowego, przyprawy mirin, sosu sojowego lub ponzu. Mąka kukurydziana lub skrobia ziemniaczana sprawdzają się jako zagęszczacze. W zależności od przepisu i własnych upodobań, możesz także dodać czosnek i imbir.
Zamarynowane kawałki smaż w woku lub na patelni na gorącym oleju i na dużym ogniu przez około minutę.
Velveting doskonale nadaje się do potraw stir-fry, w których mięso i warzywa przygotowuje się oddzielnie, w zależności od ich grubości i konsystencji. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz przygotować mięso wcześniej.
Prosty przepis z użyciem velvetingu
Masz ochotę przetestować azjatycki sposób na delikatne mięso? Skorzystaj z tego prostego przepisu:
- Wymieszaj powyższe składniki na gładkie ciasto bez grudek - powinno mieć rzadką konsystencję. Pokrój piersi kurczaka na kawałki i dokładnie posmaruj marynatą. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Krótko gotuj mięso we wrzątku lub na gorącym oleju, rozdzielając kawałki pałeczkami, żeby się nie posklejały. Kiedy mięso zmatowieje, ale będzie nadal surowe w środku (po około 40 sekundach), wyjmij je i odsącz.
- Ten podstawowy przepis pozwala ci dobrać składniki według własnego uznania. Możesz też skorzystać z naszej propozycji na pyszne danie z woka: kiedy mięso się marynuje, przygotuj warzywa i makaron. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj je do woka i smaż przez 3-4 minuty. Jeśli chcesz, możesz na końcu polać wszystko sosem.
W jakich przepisach można wykorzystać velveting?
Większość przepisów, w których mięso kroi się w paski lub kostkę, pozwala zastosować metodę velvetingu. Przekonaj się, jakie to proste - oto kilka pomysłów na dobry początek!






















