Sos sojowy do śniadania? Czemu nie!
22. marca 2024

Jesteś nocnym markiem czy rannym ptaszkiem? Tak czy siak – na pewno uwielbiasz śniadania! Dla jednych śniadanie to sposób na celebrowanie początku dnia; dla innych – szybki posiłek na start. Niektórzy lubią śniadania na słono, inni - na słodko. Na ciepło albo na zimno, prosto albo wykwintnie... Możliwości są nieskończone.
A ty? Wolisz śniadanie w tradycyjnym stylu, czy lubisz testować nowe (i zdrowe!) przepisy? Jeśli szukasz śniadaniowych inspiracji, Kikkoman ma coś właśnie dla ciebie!

Śniadanie: kolorowo i różnorodnie
Tempo naszego życia ciągle rośnie - takie czasy. Chociaż mogłoby się wydawać, że gorączkowe poranki nie sprzyjają kulturze śniadaniowej, jej różnorodność wciąż się rozwija. To zasługa kulinarnych inspiracji płynących z całego świata, bogatej oferty brunchowej w kawiarniach i aktualnych trendów żywieniowych. Obowiązuje zasada: po co jeść zwykłe śniadanie, jeśli można zjeść niezwykłe? Niezależnie od tego, czy będzie w tradycyjnym, czy w twoim osobistym stylu, najważniejsze, aby nie było nudne.
Wystarczy wyjrzeć “za płot”, aby odkryć cały świat pysznych inspiracji. W Brazylii dzień rozpoczyna się od ciasta i owoców. We Francji macza się croissanty w cafe au lait. W Anglii na talerzach króluje bekon, kiełbaski, fasolka i jajka sadzone, podczas gdy na Kostaryce fasolkę miesza się z ryżem. W Japonii na śniadanie serwuje się zupę miso, ryż, marynowane warzywa, surowe jajka lub potrawy z jajek oraz grillowaną rybę. Wśród takiej różnorodności smaków Sos sojowy Kikkoman z łatwością znajduje miejsce dla siebie. Rozbudziliśmy twój apetyt? Oto kilka nietypowych propozycji na śniadanie:
Słodkie superfood? Kakao i maliny! Wypróbuj nasz przepis na czekoladowy pudding ryżowy z sosem malinowym.
Zamień tradycyjną jajecznicę tofu na wegańską tofucznicę i spałaszuj ją z chrupiącym tostem dzięki temu przepisowi.
A może szybkie śniadanie w stylu azjatyckim? Skuś się na pyszne bułeczki bao nadziewane warzywami i grzybami.
Idealne na niedzielny brunch będą pikantne naleśniki z kremową mozzarellą i wędzoną szynką, tak zwane Dutch Baby z burratą i prosciutto.

Rozpocznij dzień od zastrzyku energii
Wielu dietetyków uważa śniadanie za najważniejszy posiłek dnia. Patrząc z perspektywy historycznej, niewątpliwie mają rację: ciężka fizyczna praca wymagała dostarczenia organizmowi dużej ilości energii. Nawet jednak jeśli swój dzień spędzasz za biurkiem, obfite śniadanie dostarczy ci niezbędnych składników odżywczych oraz zwiększy twoją wydajność i zdolność koncentracji. Co więcej, twój metabolizm największą aktywność wykazuje między godziną 6 a 9 rano, dlatego – aby dobrze zacząć dzień - warto właśnie o tej porze spożywać wysokiej jakości posiłki.

Dobre śniadanie, czyli jakie?
Jeśli dbasz o to, aby twoja dieta była pożywna i różnorodna, pierwszy posiłek w ciągu dnia to doskonała okazja, aby osiągnąć ten cel lekko i z przyjemnością.
Bułki pełnoziarniste, na przykład, zapewniają uczucie sytości na dłużej i zawierają więcej składników odżywczych niż pieczywo z białej mąki. Podobnie wartościowe są produkty o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej białka, takie jak jogurt, serek śmietankowy, twarożek, ser i jajka. Wypróbuj na początek omlet z fetą, kapustą i grzybami, delikatnie doprawiony Sosem sojowym Kikkoman.
Lubisz powitać nowy dzień z miską musli albo owsianki? To pyszny i zdrowy sposób na śniadanie! Zarówno płatki owsiane, jak i świeże owoce zawierają ważne minerały i witaminy. Niesolone orzechy i ziarna są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, a nasiona lnu i babki płesznik - błonnika. Są jeszcze śniadaniowe superfoods, takie jak proso, borówki, jagody goji i kakao. Wyśmienitym pomysłem na ciepłe śniadanie, które od razu poprawia humor, jest jaglanka z mlekiem kokosowym i bananami. Przy okazji mamy dla ciebie dobrą radę: zanim sięgniesz po herbatę lub kawę, wypij szklankę ciepłej wody.

Zdrowe śniadanie w praktyce
Śniadanie powinno być nie tylko zdrowe, lecz także smaczne i łatwe do włączenia w rutynowy plan dnia. Warto zebrać ulubione przepisy i stworzyć własną śniadaniową książkę kucharską. Ułatwi to zrobienie zakupów z wyprzedzeniem i przygotowanie porannego menu na cały tydzień z góry. Zamiast pochłanianych w biegu słodkich wypieków albo niezdrowych przekąsek podjadanych późnym rankiem – zbilansowane, obfite śniadania. A skoro już o pośpiechu mowa - jeśli to możliwe, śniadanie zjedz na spokojnie. Im wolniej jesz, tym szybciej zaspokoisz głód, a do tego przyjemniej zaczniesz dzień.
Ze względu na wysoką zawartość cukru w sklepowych mieszankach musli, warto przygotować własną w domu. Odpowiedni poziom słodyczy można łatwo osiągnąć dzięki dodatkowi miodu, syropu klonowego albo suszonych owoców. Inną pyszną pokusą jest pełnoziarniste owocowe crumble.
Zostawiamy cię zatem ze zdrową dawką inspiracji i życzymy dobrej zabawy w kuchni oraz udanego początku dnia!