Puszyste naleśniki gryczane z sałatką
Puszyste naleśniki gryczane z sałatką

Puszyste naleśniki gryczane z sałatką

Czas ogółem85 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
60 minCzas fermentowania

Pyszna propozycja na początek dnia: pożywne naleśniki gryczane z wyrazistą sałatką warzywną  to zdrowe śniadanie, które doda ci energii.

Składniki

2 porcj(e/i)
130 g
mąki gryczanej
75 g
mąki pszennej
5 g
drożdży suszonych
200 ml
kefiru
2 
jajka
3 łyżki
oleju

Sałatka:

1 
czerwona papryka
1 
czerwona cebula
2 
ogórki
2 
łodygi selera
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
posiekanej pietruszki
1 
ząbek czosnku
Wartości odżywcze (na porcję)3096 kJ / 740 kcal
39,3 gTłuszcz
24,5 gBiałko
73,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

130 g mąki gryczanej – 75 g mąki pszennej – 5 g drożdży suszonych – 200 ml kefiru – 2  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj oba rodzaje mąki z drożdżami. Dodaj kefir, jajka i Sos sojowy Kikkoman. Dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 2

1  czerwona papryka – 1  czerwona cebula – 2  ogórki – 2  łodygi selera – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanej pietruszki – 1  ząbek czosnku

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w krążki, selera na kawałki 1 cm, a ogórki w plasterki. Wymieszaj warzywa z oliwą z oliwek, Sosem sojowym Kikkoman, pietruszką i rozgniecionym czosnkiem.

Krok 3

3 łyżki oleju

Z wyrośniętego ciasta usmaż na oleju małe naleśniki. Podawaj z sałatką.

ID przepisu: 1349

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

130 g mąki gryczanej – 75 g mąki pszennej – 5 g drożdży suszonych – 200 ml kefiru – 2 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj oba rodzaje mąki z drożdżami. Dodaj kefir, jajka i Sos sojowy Kikkoman. Dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

1 czerwona papryka – 1 czerwona cebula – 2 ogórki – 2 łodygi selera – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanej pietruszki – 1 ząbek czosnku

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w krążki, selera na kawałki 1 cm, a ogórki w plasterki. Wymieszaj warzywa z oliwą z oliwek, Sosem sojowym Kikkoman, pietruszką i rozgniecionym czosnkiem.

3 łyżki oleju

Z wyrośniętego ciasta usmaż na oleju małe naleśniki. Podawaj z sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.