Szaszłyki z tofu marynowanego w teriyaki z olejem sezamowym i masłem orzechowym
Szaszłyki z tofu marynowanego w teriyaki z olejem sezamowym i masłem orzechowym

Szaszłyki z tofu marynowanego w teriyaki z olejem sezamowym i masłem orzechowym

5 12 Oceny
Czas ogółem 2 godz. 30 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
2 godz. Czas marynowania

Marynata na bazie sosu teriyaki z dodatkiem oleju sezamowego nadaje szaszłykom z tofu prawdziwie orientalny charakter. Masło orzechowe odpowiada za cudownie kremową konsystencję, a pikantny Sos z chili do kimchi Kikkoman – za ostrą nutę. Podawane z majonezem orzechowym, szaszłyki z tego przepisu oferują jednocześnie słodkie, pikantne i kremowe doznania.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
twardego tofu
1 łyżka
masła orzechowego
1 łyżka
gochujang
1 łyżeczka
tartego świeżego imbiru
1 łyżeczka
brązowego cukru
 ½ pęczek
cebuli dymki lub grubego szczypioru

Majonez orzechowy:

4 łyżki
majonezu
2 łyżki
masła orzechowego
1 łyżka
soku z limonki
1 
papryczka chili (opcjonalnie)

Do podania:

2 łyżki
prażonego sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)2.884 kJ / 690 kcal
47 gTłuszcz
39 gBiałko
27 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g twardego tofu – 1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman80 ml Marynata Teriyaki Kikkoman50 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżka gochujang – 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru – 1 łyżeczka brązowego cukru –  ½ pęczek cebuli dymki lub grubego szczypioru

Tofu pokrój w ok. 2 cm kostkę. W misce wymieszaj masło orzechowe, Olej sezamowy Kikkoman, Sos z chili do kimchi Kikkoman, Marynatę Teriyaki Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, pastę gochujang, imbir oraz cukier. Cebulę dymkę posiekaj. Połowę dymki dodaj do marynaty. Tofu wrzuć do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godz.

Krok 2

4 łyżki majonezu – 2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotuj majonez orzechowy. Wymieszaj majonez z masłem orzechowym, sokiem z limonki, Sosem sojowym Kikkoman i posiekaną papryczką chili (opcjonalnie). 

Krok 3

2 łyżki prażonego sezamu

Zamarynowane tofu nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj z każdej strony na rozgrzanym ruszcie, aż tofu stanie się rumiane i lekko chrupiące. 

Szaszłyki podawaj z majonezem orzechowym, posypane prażonym sezamem i resztą dymki.

ID przepisu: 1236

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g twardego tofu – 1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman80 ml Marynata Teriyaki Kikkoman50 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżka gochujang – 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru – 1 łyżeczka brązowego cukru – ½ pęczek cebuli dymki lub grubego szczypioru

Tofu pokrój w ok. 2 cm kostkę. W misce wymieszaj masło orzechowe, Olej sezamowy Kikkoman, Sos z chili do kimchi Kikkoman, Marynatę Teriyaki Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, pastę gochujang, imbir oraz cukier. Cebulę dymkę posiekaj. Połowę dymki dodaj do marynaty. Tofu wrzuć do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godz.

4 łyżki majonezu – 2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotuj majonez orzechowy. Wymieszaj majonez z masłem orzechowym, sokiem z limonki, Sosem sojowym Kikkoman i posiekaną papryczką chili (opcjonalnie). 

2 łyżki prażonego sezamu

Zamarynowane tofu nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj z każdej strony na rozgrzanym ruszcie, aż tofu stanie się rumiane i lekko chrupiące. 

Szaszłyki podawaj z majonezem orzechowym, posypane prażonym sezamem i resztą dymki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.