Szaszłyki z tofu marynowanego w teriyaki z olejem sezamowym i masłem orzechowym
Marynata na bazie sosu teriyaki z dodatkiem oleju sezamowego nadaje szaszłykom z tofu prawdziwie orientalny charakter. Masło orzechowe odpowiada za cudownie kremową konsystencję, a pikantny Sos z chili do kimchi Kikkoman – za ostrą nutę. Podawane z majonezem orzechowym, szaszłyki z tego przepisu oferują jednocześnie słodkie, pikantne i kremowe doznania.
Składniki
Majonez orzechowy:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
400 g twardego tofu – 1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 80 ml Marynata Teriyaki Kikkoman – 50 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 1 łyżka gochujang – 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru – 1 łyżeczka brązowego cukru – ½ pęczek cebuli dymki lub grubego szczypioru
Tofu pokrój w ok. 2 cm kostkę. W misce wymieszaj masło orzechowe, Olej sezamowy Kikkoman, Sos z chili do kimchi Kikkoman, Marynatę Teriyaki Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, pastę gochujang, imbir oraz cukier. Cebulę dymkę posiekaj. Połowę dymki dodaj do marynaty. Tofu wrzuć do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godz.
Krok 2
4 łyżki majonezu – 2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotuj majonez orzechowy. Wymieszaj majonez z masłem orzechowym, sokiem z limonki, Sosem sojowym Kikkoman i posiekaną papryczką chili (opcjonalnie).
Krok 3
2 łyżki prażonego sezamu
Zamarynowane tofu nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj z każdej strony na rozgrzanym ruszcie, aż tofu stanie się rumiane i lekko chrupiące.
Szaszłyki podawaj z majonezem orzechowym, posypane prażonym sezamem i resztą dymki.
ID przepisu: 1236
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej