Smak to tylko jeden z powodów, dla którego kochamy wegańskie przysmaki

01. Januar 2024

Styczeń miesiącem liczenia kalorii? Nie w 2024 roku! Teraz w styczniu przechodzi się na weganizm. Miliony ludzi na całym świecie - w ramach noworocznych postanowień - dołączają do wyzwania “Veganuary”, które polega na zrezygnowaniu ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego przez pierwsze cztery tygodnie roku... bez rezygnowania z przyjemności z jedzenia.

Zdrowie naszego organizmu, dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój, ochrona klimatu – istnieje wiele dobrych powodów, aby przejść na dietę wyłącznie roślinną albo przynajmniej na jakiś czas odmienić swoje nawyki żywieniowe. Zwłaszcza dla fleksitarian styczeń to doskonała okazja do odkrycia nowych kulinarnych inspiracji. Silna, wspierająca społeczność, która oferuje wzajemną twórczą wymianę doświadczeń to idealne środowisko do odważenia się na zmiany!

Skąd się wziął Veganuary

Wegański styczeń (Veganuary) to połączenie słów “vegan” i “January”. Inicjatywa ta wystartowała w 2014 r. w Wielkiej Brytanii, a w 2020 r. po raz pierwszy dołączyły do niej Niemcy. W ciągu zaledwie trzech lat to czterotygodniowe wyzwanie ewoluowało z niszowego trendu, znanego głównie osobom dbającym o świadome odżywianie, do ogólnokrajowego zjawiska o ogromnej sile oddziaływania. 

Niezależnie od tego, czy mowa o gastronomii, produkcji żywności, usługach dostawczych czy sprzedaży detalicznej, Veganuary jest miesiącem pełnym kulinarnych innowacji, a przede wszystkim - inspiracji. W ostatnich latach asortyment produktów wegańskich powiększył się do ponad 1000 produktów. Sos sojowy Kikkoman należał do nich od samego początku!

Wegański od zawsze

Pszenica, woda, sól i soja – to wszystko, czego potrzeba, aby stworzyć klasyczny Sos sojowy Kikkoman. Od zawsze, na zawsze! Nasz sos wytwarzamy według wielowiekowej, tradycyjnej receptury, która uwzględnia wyłącznie te cztery naturalne składniki. Do produkcji sosu – w tym jego wersji bezglutenowej, o obniżonej zawartości soli oraz ekologicznej - nie używamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś wyjątkowego, sięgnij po nasz Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman lub Sos Poke Kikkoman – pyszny dodatek do modnych poke bowls. Smak naszych produktów to w 100% zasługa roślin! Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest Sos Teriyaki z miodem Kikkoman. 

Stworzony do kuchni roślinnej

To proste: jeżeli wszystkie cztery składniki, z których powstaje nasz sos sojowy, są pochodzenia roślinnego, to znaczy, że również nasz sos doskonale pasuje do dań wegańskich. Nadaje się do marynowania, doprawiania, dodawania aromatu i podkreślania smaku, a do tego jest niezwykle wygodny w użyciu. Ale jego największą zaletą jest umami - piąty smak, który zapewnia intensywne doznania naszemu podniebieniu. To kolejny dowód, że rezygnując ze składników pochodzenia zwierzęcego, wcale nie rezygnujesz z pełni smaku i aromatu.

Koniec z uprzedzeniami!

Wegańskie jedzenie nie musi być ani nudne, ani pozbawione smaku – wszystko zależy od właściwych przepisów. To reguła, która zawsze się sprawdza: pomysłowość w kuchni przynosi najlepsze rezultaty! Wystarczy kilka pomidorów, nasiona słonecznika i mnóstwo Sosu sojowego Kikkoman, aby wyczarować przepyszczną wegańską alternatywę  dla tradycyjnego spaghetti bolognese. A kiedy zmiksujesz garść orzechów nerkowca z wodą i sosem sojowym, otrzymasz w efekcie wspaniałą kremową przyprawę o wielu zastosowaniach - intensywną w smaku i po prostu pyszną!  

Tak wegański, jak tobie pasuje

Kuchenna rewolucja? Niekoniecznie. Nie musisz od razu stawiać na głowie wszystkich swoich przyzwyczajeń. Jeśli kiedykolwiek przeszło ci przez myśl, żeby zacząć gotować więcej wegańskich potraw, Veganuary to idealny moment, żeby spróbować. Internetowa społeczność Kikkomana w social mediach dostarczy ci nie tylko mnóstwa inspiracji i ciekawych faktów, ale też wsparcia i motywacji potrzebnych do zmiany nawyków żywieniowych. W dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej! Jeśli nie chcesz na stałe rezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego - nie ma sprawy. Wystarczy, że kilka  wegańskich przepisów na dobre zagości w twojej kuchni.

Czy wiesz,

że w średniowiecznej Europie jadło się więcej mięsa niż współcześnie? Wtedy zjadaliśmy około 100 kg mięsa na osobę rocznie, a dziś średnio 52 kg. Dlaczego? Bo wysokiej jakości białka oraz pyszny smak dostarcza nam obecnie dieta roślinna.

Inspirujące przepisy

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.