Smak to tylko jeden z powodów, dla którego kochamy wegańskie przysmaki
01. stycznia 2024

Zdrowie naszego organizmu, dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój, ochrona klimatu – istnieje wiele dobrych powodów, aby przejść na dietę wyłącznie roślinną albo przynajmniej na jakiś czas odmienić swoje nawyki żywieniowe. Zwłaszcza dla fleksitarian styczeń to doskonała okazja do odkrycia nowych kulinarnych inspiracji. Silna, wspierająca społeczność, która oferuje wzajemną twórczą wymianę doświadczeń to idealne środowisko do odważenia się na zmiany!
Skąd się wziął Veganuary
Wegański styczeń (Veganuary) to połączenie słów “vegan” i “January”. Inicjatywa ta wystartowała w 2014 r. w Wielkiej Brytanii, a w 2020 r. po raz pierwszy dołączyły do niej Niemcy. W ciągu zaledwie trzech lat to czterotygodniowe wyzwanie ewoluowało z niszowego trendu, znanego głównie osobom dbającym o świadome odżywianie, do ogólnokrajowego zjawiska o ogromnej sile oddziaływania.
Niezależnie od tego, czy mowa o gastronomii, produkcji żywności, usługach dostawczych czy sprzedaży detalicznej, Veganuary jest miesiącem pełnym kulinarnych innowacji, a przede wszystkim - inspiracji. W ostatnich latach asortyment produktów wegańskich powiększył się do ponad 1000 produktów. Sos sojowy Kikkoman należał do nich od samego początku!

Wegański od zawsze
Pszenica, woda, sól i soja – to wszystko, czego potrzeba, aby stworzyć klasyczny Sos sojowy Kikkoman. Od zawsze, na zawsze! Nasz sos wytwarzamy według wielowiekowej, tradycyjnej receptury, która uwzględnia wyłącznie te cztery naturalne składniki. Do produkcji sosu – w tym jego wersji bezglutenowej, o obniżonej zawartości soli oraz ekologicznej - nie używamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś wyjątkowego, sięgnij po nasz Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman lub Sos Poke Kikkoman – pyszny dodatek do modnych poke bowls. Smak naszych produktów to w 100% zasługa roślin! Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest Sos Teriyaki z miodem Kikkoman.
Stworzony do kuchni roślinnej
To proste: jeżeli wszystkie cztery składniki, z których powstaje nasz sos sojowy, są pochodzenia roślinnego, to znaczy, że również nasz sos doskonale pasuje do dań wegańskich. Nadaje się do marynowania, doprawiania, dodawania aromatu i podkreślania smaku, a do tego jest niezwykle wygodny w użyciu. Ale jego największą zaletą jest umami - piąty smak, który zapewnia intensywne doznania naszemu podniebieniu. To kolejny dowód, że rezygnując ze składników pochodzenia zwierzęcego, wcale nie rezygnujesz z pełni smaku i aromatu.

Koniec z uprzedzeniami!
Wegańskie jedzenie nie musi być ani nudne, ani pozbawione smaku – wszystko zależy od właściwych przepisów. To reguła, która zawsze się sprawdza: pomysłowość w kuchni przynosi najlepsze rezultaty! Wystarczy kilka pomidorów, nasiona słonecznika i mnóstwo Sosu sojowego Kikkoman, aby wyczarować przepyszczną wegańską alternatywę dla tradycyjnego spaghetti bolognese. A kiedy zmiksujesz garść orzechów nerkowca z wodą i sosem sojowym, otrzymasz w efekcie wspaniałą kremową przyprawę o wielu zastosowaniach - intensywną w smaku i po prostu pyszną!
Tak wegański, jak tobie pasuje
Kuchenna rewolucja? Niekoniecznie. Nie musisz od razu stawiać na głowie wszystkich swoich przyzwyczajeń. Jeśli kiedykolwiek przeszło ci przez myśl, żeby zacząć gotować więcej wegańskich potraw, Veganuary to idealny moment, żeby spróbować. Internetowa społeczność Kikkomana w social mediach dostarczy ci nie tylko mnóstwa inspiracji i ciekawych faktów, ale też wsparcia i motywacji potrzebnych do zmiany nawyków żywieniowych. W dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej! Jeśli nie chcesz na stałe rezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego - nie ma sprawy. Wystarczy, że kilka wegańskich przepisów na dobre zagości w twojej kuchni.