Kikkoman pali się na grilla. Przepisy na potrawy barbecue

02. März 2023

Sezon grillowy rozgrzał się już w najlepsze – a dzięki sosom Kikkoman stanie się jeszcze gorętszy. Możesz zakończyć już poszukiwania idealnej przyprawy na grilla, ponieważ stworzyliśmy ją dla ciebie! Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman doskonale wkomponuje się w smaki z różnych zakątków świata. Możesz użyć go jako składnika marynaty lub osobnego dodatku do dań. Ryba czy mięso? Grillowane warzywa, a może pyszne sałatki i dressingi? Nasz sos z powodzeniem wzbogaci smak niejednej potrawy. Zapal się więc na grilla i poznaj nasze przepisy!

Umami to podstawa

Marzysz o niezwykłych przeżyciach kulinarnych? Chcesz przyrządzić na swoim grillu dania z wielu kuchni świata? Tajemniczy element, który idealnie połączy potrawy z najdalszych zakątków naszego globu, to... umami! Ten tajemniczy piąty smak odpowiada za balans doznań i wzbogaca smak najróżniejszych dań. Choć sam w sobie nie jest zanadto wyczuwalny, to sprawia, że potrawy stają się doskonałe, zapewniając im bogaty finisz i wspaniały aromat. Brzmi dobrze, prawda? Pozwól zatem przedstawić sobie trzech muszkieterów umami:
 

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman - dzięki dużej dozie umami doskonale pasuje do wszystkich dań z grilla – wart grzechu!
Marynata Teriyaki Kikkoman - zachwyca słodko-pikantnymi doznaniami i nadaje grillowanym potrawom wyjątkowego smaku.
Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman - pyszne połączenie sosu sojowego z cytrynowym aromatem, który gwarantuje eksplozję świeżego smaku.

Mięso – jak to ugryźć?

Wyobraź sobie kawałek mięsa – delikatny, soczysty i pełen smaku. Ten obraz może stać się rzeczywistością za sprawą naszych marynat. Podczas procesu marynowania przyprawy wnikają głęboko w mięso, wzbogacając jego smak. Ponadto marynaty wzmacniają również smak ryb czy warzyw. Oto dlaczego Kikkoman to doskonały wybór do mięsnych delikatesów z grilla.

Grillowany stek z antrykotu w whisky - wstrząśnie twoimi kubkami smakowymi

Jak ryba w wodzie

Mówi się, że człowiek głodny to człowiek zły. Na tę okoliczność polecamy więc spróbować chociażby kilku z niekończącego się morza przepisów na rybne potrawy z grilla. Ryba przyrządzona na grillu smakuje obłędnie – zwłaszcza gdy się ją przed pieczeniem zamarynuje, a przed podaniem skropi wybranym sosem Kikkoman. Sos sojowy, marynata Teriyaki czy cytrusowy sos Ponzu? Spróbuj i wybierz dodatek, który najlepiej trafi w twoje gusta. Na starcie skupmy się na dwóch propozycjach.

Grillowany burger z łososia - bez mięsa kolacja też będzie wyśmienita

Daj się ponieść lekkości: wszystko o sałatkach

Pożegnaj ciężkie sosy i powitaj różnorodność lekkich, niezrównanie pysznych dressingów i sałatek. Nieważne, czy jesteś na diecie wegetariańskiej czy po prostu mięso nie jest w twoim menu najważniejsze – Kikkoman serwuje wiele kreatywnych przepisów specjalnie dla ciebie. Jaka sałatka idealnie dopełni dania z grilla? Chrupiąco, kolorowo i świeżo – oto podstawowe zasady każdej udanej uczty BBQ.

Nasze propozycje nie są jedynie dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Dzięki specjalnej mieszance przypraw i świeżych składników ich niepowtarzalny smak skupi na sobie wszelką uwagę. Chcesz, żeby przygotowane dania urzekły twoich gości? Zaproś sosy Kikkoman na swoją ucztę i wykorzystaj nasze przepisy.

Sałatka z mango i marchewki - Zaczarowany ogród smaków

Teraz wszystko pójdzie jak po maśle

Jakie są trzy podstawowe składniki kuchni francuskiej? Masło, masło i masło. My postanowiliśmy przełożyć tę zasadę (przynajmniej częściowo) na nasz język. Sos sojowy, zioła i masło tworzą idealne trio, które dopełnia smak grillowanych potraw z mięsa, ryb i warzyw. Założymy się, że znajdziesz 10 minut na przygotowanie tej nietuzinkowej wersji masła ziołowego.

Teraz gdy wiesz już wszystko o przygotowywaniu uczty barbecue, nie ma czasu do stracenia – gotuj się na grilla! Podkręć klimat imprezy z sosami Kikkoman i ciesz się najsmaczniejszymi efektami. Zaufaj nam – będziesz szczęściarzem, jeśli zostanie ci coś na później.

Masło ziołowe z sosem sojowym do potraw z grilla - smak, który rozpływa się już na talerzu

Jak grillować – praktyczne porady

  1. Daj grillowi wystarczająco dużo czasu na rozgrzanie Rozgrzej grill w odpowiedni sposób. Musi się palić! Długie rozpalanie pozwala uzyskać lepszy smak potraw, umożliwia ich właściwe przypieczenie i zapobiega przywieraniu do rusztu.
     
  2. Ogrzej mięso Wyjmij mięso z lodówki na 20-30 minut przed pieczeniem – pozwól mu się ogrzać w temperaturze pokojowej. Lekko chłodne mięso smaży się krócej. Efekt? Idealny średnio wysmażony kawałek mięsa.
     
  3. Wydobądź smak potraw Obficie doprawiaj przygotowane dania, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Jeśli chcesz obniżyć poziom soli w potrawach, użyj naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Sos zawiera 43% mniej soli, a wciąż smakuje wyśmienicie!
     
  4. Spróbuj karmelizacji Uwielbiamy grillowane potrawy ze względu na ich charakterystyczny, głęboki smak. Aby go osiągnąć, nie spiesz się i obsmażaj każdą ze stron przygotowywanego jedzenia tylko raz. Wykorzystaj słodkie marynaty. Najsmaczniejsze efekty karmelizacji osiągniesz dzięki sosowi Teriyaki BBQ z miodem.
     
  5. Zrównoważ smaki Za słodkie? Za ostre? Za słone? Kwaśny smak znakomicie to skontruje, a poza tym ożywi sos i sprawi, że będzie bardziej złożony. Kwaskowość uzyskasz, skraplając potrawę sokiem z cytryny lub cytrynowym sosem Ponzu - wyśmienitym połączeniem sosu sojowego ze smakiem i aromatem cytrusów.
Co oznacza słowo „umami”?

Słowo „umami” to połączenie japońskiego przymiotnika „umai”, oznaczającego „pyszny” lub „słonawy”, z „mi”, które oznacza „esencję”.

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.