

Pikantna kukurydza z grilla (elotes)
Słodka kukurydza w kolbie to typowa street foodowa przekąska, którą można rozkoszować się solo albo jako dodatkiem do głównego dania. Możesz doprawić ją jeszcze większą ilością przypraw albo ziół.
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj wodę w rondlu. Kukurydzę obierz z liści i włosków. Gotuj kukurydzę przez 5 minut. Odcedź.
Krok 2
Posmaruj kukurydzę 1-2 łyżkami marynaty teriyaki. Pozostaw do zamarynowania, kiedy będziesz rozgrzewać grilla lub patelnię grillową. Grilluj przez kilka minut, aż na kukurydzy pojawią się ślady zwęglenia.
Krok 3
Wymieszaj majonez z 1 łyżką marynaty teriyaki i posmaruj kukurydzę. Posyp tartym serem i przyprawami. Możesz dodać zioła, na przykład pietruszkę lub kolendrę.
ID przepisu: 1060
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej