Nowe burgery: przepisy z całego świata, którym nie można się oprzeć

07. czerwca 2024

Z burgerem zawsze wygrywasz. Pyszne, różnorodne i zdrowe – takie właśnie są burgery z naszych przepisów. Przygotowane ze świeżych składników, zachwycą cię autentycznymi smakami z całego świata. Zainspiruj się naszymi kreatywnymi propozycjami!

PERFEKCYJNY BURGER BEZ KOMPROMISÓW

Pałaszowaniu burgera towarzyszy prawdziwa zmysłowa przyjemność. Cieknący sos, chrupiący ogórek, soczysty smażony kotlet i roztopiony ser to połączenie, które swoim smakiem po prostu zwala z nóg. Burgerom nikt nie potrafi się oprzeć - nawet fani zdrowego odżywiania. Na szczęście burgery też mogą być zdrowe! Wystarczy kilka sprytnych trików, żeby burger wskoczył na zupełnie nowy poziom. Z naszymi przepisami ograniczysz spożycie węglowodanów, cukru, tłuszczu, a nawet soli — a wszystko to, oczywiście, dzięki sosom Kikkoman.

BEZ BUŁKI NIE MA BURGERA

Po pierwsze i najważniejsze: upiecz własne bułeczki! To da ci pełną kontrolę nad tym, ile węglowodanów i innych składników trafi na twój talerz. Zacznij od odstawienia mąki na półkę. Co powiesz na burgera z bułką na bazie ryżu? Albo z bułką owsianą? A może z koreańskimi bułeczkami bao z ciasta drożdżowego? Albo w ogóle bez bułki - wystarczy, że zawiniesz kotleciki w świeże liście sałaty lodowej. Delektuj się pysznymi inspiracjami z całego świata!

KOTLET W CENTRUM UWAGI

Kotlet to podstawa sukcesu każdego burgera. Soczysta wołowina to tylko jedna z opcji – ta najbardziej klasyczna. Jeżeli jednak chcesz postawić na mięso, zawsze wybieraj najlepszą jakość. Pełnią smaku możesz cieszyć się już przy 20-25% zawartości tłuszczu. Ale chude mięso drobiowe też doskonale się nada - sprawdź na przykład nasz przepis na burgera z kurczakiem teriyaki inspirowany kuchnią chińską. Prawdziwie rewolucyjny pomysł to z kolei bezglutenowy burger z ryżową bułką i aromatycznym tuńczykiem - świeży, lekki, po prostu z wyższej półki!

PYSZNE, PYSZNIEJSZE, WEGAŃSKIE!

Zmień reguły gry dzięki wegańskim kotlecikom domowej roboty – i wygraj zdrowszą, lżejszą wersję burgera! Na przykład: indyjskiego wege burgera z nietypowym kotletem jaglanym. W jeszcze innym przepisie kasza jaglana, marchewka i cukinia tworzą fantastyczną alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Szukasz czegoś szybkiego w przygotowaniu? Pełne umami kotleciki z tofu albo grzybów to propozycja dla ciebie. Wystarczy odrobina mąki kukurydzianej, a zyskają cudowną chrupkość podczas smażenia. Do tego garść przypraw i mięsne burgery odejdą w zapomnienie!

DODATKI W ROLI GŁÓWNEJ

Jeśli chodzi o to, co „na wierzchu”, istnieje nieskończona liczba możliwości, żeby przerobić twój ulubiony przepis na burgera na jego zdrowszą i lżejszą wersję. Warzywa to podstawa! Świeży, drobno posiekany coleslaw jest wprost stworzony, żeby trafić do burgera. Z kolei karmelizowana cebula ma intensywny smak i niską zawartość węglowodanów. A cienko pokrojona, surowa czerwona kapusta dodaje świeżości i chrupkości.

MOCNA KOŃCÓWKA: SOSY

Właściwie dobrany sos do burgera potrafi zdziałać cuda. Na szczęście Kikkoman ma całą gamę doskonałych sosów, które wydobędą to, co najlepsze w twoich burgerach. Nasz klasyczny Sos sojowy Kikkoman perfekcyjnie łączy się z majonezem. Wystarczy odrobina sosu, posiekana natka pietruszki oraz chili - i voilà! Oto idealny sos do naszego pikantnego burgera z tofu. Dodatkową porcję smaku zapewni Sos Teriyaki z czosnkiem Kikkoman albo Sos z chili do kimchi Kikkoman. Z tymi sosami liczba kombinacji smakowych jest praktycznie nieskończona.

Zamień fast food na świeży i pyszny slow food. Masz apetyt na więcej? Sprawdź nasze przepisy!

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera