Nowe burgery: przepisy z całego świata, którym nie można się oprzeć

07. Juni 2024

Z burgerem zawsze wygrywasz. Pyszne, różnorodne i zdrowe – takie właśnie są burgery z naszych przepisów. Przygotowane ze świeżych składników, zachwycą cię autentycznymi smakami z całego świata. Zainspiruj się naszymi kreatywnymi propozycjami!

PERFEKCYJNY BURGER BEZ KOMPROMISÓW

Pałaszowaniu burgera towarzyszy prawdziwa zmysłowa przyjemność. Cieknący sos, chrupiący ogórek, soczysty smażony kotlet i roztopiony ser to połączenie, które swoim smakiem po prostu zwala z nóg. Burgerom nikt nie potrafi się oprzeć - nawet fani zdrowego odżywiania. Na szczęście burgery też mogą być zdrowe! Wystarczy kilka sprytnych trików, żeby burger wskoczył na zupełnie nowy poziom. Z naszymi przepisami ograniczysz spożycie węglowodanów, cukru, tłuszczu, a nawet soli — a wszystko to, oczywiście, dzięki sosom Kikkoman.

BEZ BUŁKI NIE MA BURGERA

Po pierwsze i najważniejsze: upiecz własne bułeczki! To da ci pełną kontrolę nad tym, ile węglowodanów i innych składników trafi na twój talerz. Zacznij od odstawienia mąki na półkę. Co powiesz na burgera z bułką na bazie ryżu? Albo z bułką owsianą? A może z koreańskimi bułeczkami bao z ciasta drożdżowego? Albo w ogóle bez bułki - wystarczy, że zawiniesz kotleciki w świeże liście sałaty lodowej. Delektuj się pysznymi inspiracjami z całego świata!

KOTLET W CENTRUM UWAGI

Kotlet to podstawa sukcesu każdego burgera. Soczysta wołowina to tylko jedna z opcji – ta najbardziej klasyczna. Jeżeli jednak chcesz postawić na mięso, zawsze wybieraj najlepszą jakość. Pełnią smaku możesz cieszyć się już przy 20-25% zawartości tłuszczu. Ale chude mięso drobiowe też doskonale się nada - sprawdź na przykład nasz przepis na burgera z kurczakiem teriyaki inspirowany kuchnią chińską. Prawdziwie rewolucyjny pomysł to z kolei bezglutenowy burger z ryżową bułką i aromatycznym tuńczykiem - świeży, lekki, po prostu z wyższej półki!

PYSZNE, PYSZNIEJSZE, WEGAŃSKIE!

Zmień reguły gry dzięki wegańskim kotlecikom domowej roboty – i wygraj zdrowszą, lżejszą wersję burgera! Na przykład: indyjskiego wege burgera z nietypowym kotletem jaglanym. W jeszcze innym przepisie kasza jaglana, marchewka i cukinia tworzą fantastyczną alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Szukasz czegoś szybkiego w przygotowaniu? Pełne umami kotleciki z tofu albo grzybów to propozycja dla ciebie. Wystarczy odrobina mąki kukurydzianej, a zyskają cudowną chrupkość podczas smażenia. Do tego garść przypraw i mięsne burgery odejdą w zapomnienie!

DODATKI W ROLI GŁÓWNEJ

Jeśli chodzi o to, co „na wierzchu”, istnieje nieskończona liczba możliwości, żeby przerobić twój ulubiony przepis na burgera na jego zdrowszą i lżejszą wersję. Warzywa to podstawa! Świeży, drobno posiekany coleslaw jest wprost stworzony, żeby trafić do burgera. Z kolei karmelizowana cebula ma intensywny smak i niską zawartość węglowodanów. A cienko pokrojona, surowa czerwona kapusta dodaje świeżości i chrupkości.

MOCNA KOŃCÓWKA: SOSY

Właściwie dobrany sos do burgera potrafi zdziałać cuda. Na szczęście Kikkoman ma całą gamę doskonałych sosów, które wydobędą to, co najlepsze w twoich burgerach. Nasz klasyczny Sos sojowy Kikkoman perfekcyjnie łączy się z majonezem. Wystarczy odrobina sosu, posiekana natka pietruszki oraz chili - i voilà! Oto idealny sos do naszego pikantnego burgera z tofu. Dodatkową porcję smaku zapewni Sos Teriyaki z czosnkiem Kikkoman albo Sos z chili do kimchi Kikkoman. Z tymi sosami liczba kombinacji smakowych jest praktycznie nieskończona.

Zamień fast food na świeży i pyszny slow food. Masz apetyt na więcej? Sprawdź nasze przepisy!

Inspirujące przepisy

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.