Od przegrzebków po ostrygi: odkryj skarby z głębin morza

Tym razem skupimy się na przysmaku, za którym przepadają zarówno miłośnicy kuchni, jak i morza: skorupiakach. Te podwodne skarby oferują niezrównane doznania smakowe, co przekłada się na ich ogromną popularność na całym świecie.  Niezależnie od tego, czy jesteś już wytrawnym koneserem skorupiaków, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z owocami morza, mamy dla ciebie parę ciekawostek i garść inspiracji!

Małże słyną ze wspaniałego smaku i delikatności swojego mięsa, dzięki czemu święcą triumfy na stołach w całej Europie. W Hiszpanii przygotowuje się je w tradycyjnym galicyjskim stylu, gotowane z odrobiną papryki i podawane z plasterkami cytryny. Włosi prezentują swoje kulinarne umiejętności, przygotowując Spaghetti alle Vongole, w którym makaron zyskuje charakterystyczny smak dzięki małżom i omułkom. Francuzi doprowadzili do perfekcji sztukę przyrządzania Moules Marinières, czyli potrawy z małży duszonych na parze w białym winie i maśle czosnkowym, często podawanej z chrupiącym chlebem do maczania w pysznym sosie.

Przegrzebki ze swoim słodkim i delikatnym mięsem to owoce morza cieszące się szczególnym wzięciem i cenione w wielu europejskich krajach. W Galicji natkniesz się na skwierczące talerze Vieiras a la Gallega, z przegrzebkami gotowanymi w aromatycznej mieszance czosnku, cytryny i białego wina. W kuchni brytyjskiej przegrzebki serwuje się w towarzystwie kaszanki – to wyjątkowe połączenie smaków i konsystencji. Nie zapominajmy też o wyśmienitym Coquilles Saint-Jacques z Francji, gdzie przegrzebki piecze się w kremowym sosie i posypuje złocistą bułką tartą.

Słonym smakiem i aksamitną konsystencją ostryg rozkoszowano się w Europie od wieków. Irlandia szczyci się słynnymi ostrygami z Galway - pulchnymi i pełnymi aromatu. W kuchni holenderskiej ostrygi można znaleźć w Oesters en Champagne – daniu, w którym podaje się je na lodzie z odrobiną octu szampańskiego i szalotki. Powodem do dumy dla Francuzów jest różnorodność odmian ich ostryg. Region Normandii słynie z ostryg Belon, które smakują najlepiej skropione cytryną.

Okładniczki o długich i smukłych muszlach to kolejny ukryty skarb wśród owoców morza. W Hiszpanii grilluje się je i doprawia oliwą z oliwek, czosnkiem i natką pietruszki – kocowy efekt imponuje zarówno wyglądem, jak i smakiem.

W Kikkomanie rozumiemy i podzielamy kulinarną fascynację skorupiakami. Dlatego przygotowaliśmy nowe, ekscytujące przepisy, których po prostu trzeba spróbować! Od małży marynowanych w pikantnym sosie sojowym Kikkoman po przegrzebki z nutą umami – nasze smakowite propozycje migiem przeniosą cię na wybrzeża Europy.

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera