

Azjatyckie ostrygi z dressingiem teriyaki
Surowe ostrygi z chrupiącą szalotką i dressingiem w stylu japońskim na bazie marynaty teriyaki i oleju sezamowego.
Przygotowanie
Krok 1

6 świeżych, surowych ostryg
Otwórz ostrygi nożem do ostryg lub zawczasu poproś o to sprzedawcę. Robiąc to samodzielnie, zachowaj ostrożność i uważaj, aby się nie skaleczyć.
Krok 2

2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka miodu – ¼ łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – ½ szalotki – ½ łyżeczki mielonego czosnku – 1 łyżeczka marynowanego imbiru
Wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, ocet ryżowy, miód i Olej sezamowy Kikkoman. Drobno posiekaj szalotkę i imbir. Dodaj do mokrych składników razem z mielonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Dressing jest gotowy.
Krok 3

2 duże szalotki – 500 ml oleju do smażenia – 2 szczypty soli
Pokrój równo szalotkę i rozłóż na papierowym ręczniku. Oprósz dwiema szczyptami soli i odstaw na 10-15 minut, aby sól wyciągnęła wilgoć z szalotki. W garnku lub woku rozgrzej olej do smażenia. Szalotkę wrzuć na olej i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij, odsącz na suchym ręczniku papierowym i oprósz solą.
Krok 4
Ostrygi podawaj z 1 lub 2 łyżeczkami dressingu i posyp je szalotką.
ID przepisu: 1160
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej