Azjatyckie ostrygi z dressingiem teriyaki
Azjatyckie ostrygi z dressingiem teriyaki

Azjatyckie ostrygi z dressingiem teriyaki

4,8 5 Oceny
Czas ogółem 20 min
20 min Czas przygotowania

Surowe ostrygi z chrupiącą szalotką i dressingiem w stylu japońskim na bazie marynaty teriyaki i oleju sezamowego.

Składniki

2 porcj(e/i)
6 
świeżych, surowych ostryg
1 łyżka
octu ryżowego
1 łyżka
miodu
 ½ 
szalotki
 ½ łyżeczki
mielonego czosnku
1 łyżeczka
marynowanego imbiru (jak do sushi)
2 
duże szalotki
500 ml
oleju do smażenia
2 szczypty
soli

Przygotowanie

Krok 1

6  świeżych, surowych ostryg

Otwórz ostrygi nożem do ostryg lub zawczasu poproś o to sprzedawcę. Robiąc to samodzielnie, zachowaj ostrożność i uważaj, aby się nie skaleczyć.

Krok 2

2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka miodu –  ¼ łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ½  szalotki –  ½ łyżeczki mielonego czosnku – 1 łyżeczka marynowanego imbiru

Wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, ocet ryżowy, miód i Olej sezamowy Kikkoman. Drobno posiekaj szalotkę i imbir. Dodaj do mokrych składników razem z mielonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Dressing jest gotowy.

Krok 3

2  duże szalotki – 500 ml oleju do smażenia – 2 szczypty soli

Pokrój równo szalotkę i rozłóż na papierowym ręczniku. Oprósz dwiema szczyptami soli i odstaw na 10-15 minut, aby sól wyciągnęła wilgoć z szalotki. W garnku lub woku rozgrzej olej do smażenia. Szalotkę wrzuć na olej i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij, odsącz na suchym ręczniku papierowym i oprósz solą.

Krok 4

Ostrygi podawaj z 1 lub 2 łyżeczkami dressingu i posyp je szalotką.

ID przepisu: 1160

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

6 świeżych, surowych ostryg

Otwórz ostrygi nożem do ostryg lub zawczasu poproś o to sprzedawcę. Robiąc to samodzielnie, zachowaj ostrożność i uważaj, aby się nie skaleczyć.

2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka miodu – ¼ łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ½ szalotki – ½ łyżeczki mielonego czosnku – 1 łyżeczka marynowanego imbiru

Wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, ocet ryżowy, miód i Olej sezamowy Kikkoman. Drobno posiekaj szalotkę i imbir. Dodaj do mokrych składników razem z mielonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Dressing jest gotowy.

2 duże szalotki – 500 ml oleju do smażenia – 2 szczypty soli

Pokrój równo szalotkę i rozłóż na papierowym ręczniku. Oprósz dwiema szczyptami soli i odstaw na 10-15 minut, aby sól wyciągnęła wilgoć z szalotki. W garnku lub woku rozgrzej olej do smażenia. Szalotkę wrzuć na olej i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij, odsącz na suchym ręczniku papierowym i oprósz solą.

Ostrygi podawaj z 1 lub 2 łyżeczkami dressingu i posyp je szalotką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.