Gulasz z małży hiszpańskich i chorizo
Gulasz z małży hiszpańskich i chorizo

Gulasz z małży hiszpańskich i chorizo

4,8 25 Oceny
Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Małże i chorizo duszone w sosie pomidorowym z wędzoną papryką, czosnkiem i natką pietruszki. Ich smak podkreśla bogaty w umami sos sojowy Kikkoman.

Składniki

2 porcj(e/i)
3 łyżki
oliwy z oliwek
4 łyżki
pokrojonego chorizo
1 
cebula
1 łyżka
posiekanego czosnku
 ½ łyżki
wędzonej papryki
400 g
posiekanych pomidorów
500 g
świeżych małży
1 garść
posiekanej natki pietruszki
 ¼ 
cytryny

Wartości odżywcze (na porcję)

1.966 kJ / 470 kcal
25 gTłuszcz
36 gBiałko
24 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3 łyżki oliwy z oliwek – 4 łyżki pokrojonego chorizo – 1  cebula – 1 łyżka posiekanego czosnku –  ½ łyżki wędzonej papryki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman400 g posiekanych pomidorów

Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę z oliwek i smaż chorizo przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek, wędzoną paprykę i sos sojowy Kikkoman i smaż przez kolejne 2 minuty. Uważaj, aby nie przypalić czosnku. Dodaj pokrojone pomidory, zwiększ ogień i zredukuj objętość płynu o połowę.

Krok 2

500 g świeżych małży – 1 garść posiekanej natki pietruszki –  ¼  cytryny, przekrojona na pół

Wmieszaj małże do sosu pomidorowego. Przykryj i duś przez około 3-5 minut, aż małże się otworzą. Na koniec posyp garścią posiekanej natki pietruszki. Podawaj na talerzu lub w misce z ćwiartkami cytryny.

Wskazówka:

Jedz od razu, maczając w sosie chrupiącą bagietkę.

ID przepisu: 1162

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

3 łyżki oliwy z oliwek – 4 łyżki pokrojonego chorizo – 1 cebula – 1 łyżka posiekanego czosnku – ½ łyżki wędzonej papryki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman400 g posiekanych pomidorów

Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę z oliwek i smaż chorizo przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek, wędzoną paprykę i sos sojowy Kikkoman i smaż przez kolejne 2 minuty. Uważaj, aby nie przypalić czosnku. Dodaj pokrojone pomidory, zwiększ ogień i zredukuj objętość płynu o połowę.

500 g świeżych małży – 1 garść posiekanej natki pietruszki – ¼ cytryny, przekrojona na pół

Wmieszaj małże do sosu pomidorowego. Przykryj i duś przez około 3-5 minut, aż małże się otworzą. Na koniec posyp garścią posiekanej natki pietruszki. Podawaj na talerzu lub w misce z ćwiartkami cytryny.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.