

Gulasz z małży hiszpańskich i chorizo
Małże i chorizo duszone w sosie pomidorowym z wędzoną papryką, czosnkiem i natką pietruszki. Ich smak podkreśla bogaty w umami sos sojowy Kikkoman.
Wartości odżywcze (na porcję)
1.966 kJ / 470 kcalPrzygotowanie
Krok 1

3 łyżki oliwy z oliwek – 4 łyżki pokrojonego chorizo – 1 cebula – 1 łyżka posiekanego czosnku – ½ łyżki wędzonej papryki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 400 g posiekanych pomidorów
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę z oliwek i smaż chorizo przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek, wędzoną paprykę i sos sojowy Kikkoman i smaż przez kolejne 2 minuty. Uważaj, aby nie przypalić czosnku. Dodaj pokrojone pomidory, zwiększ ogień i zredukuj objętość płynu o połowę.
Krok 2

500 g świeżych małży – 1 garść posiekanej natki pietruszki – ¼ cytryny, przekrojona na pół
Wmieszaj małże do sosu pomidorowego. Przykryj i duś przez około 3-5 minut, aż małże się otworzą. Na koniec posyp garścią posiekanej natki pietruszki. Podawaj na talerzu lub w misce z ćwiartkami cytryny.
Wskazówka:
Jedz od razu, maczając w sosie chrupiącą bagietkę.
ID przepisu: 1162
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej








![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/b/4/csm_1647-recipe-page-Rolada_drozdzowa_z_kapusta_kiszona_Header_Desktop_e15401e39e.webp)












