Chrup, chrup z Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
20. września 2023
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/d/8/csm_Blog_CrunchTime_Header_Desktop_2x_f75401c5ee.webp)
Panko, czyli japońska bułka tarta, to fantastycznie wszechstronny składnik do smażenia, gotowania, pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu wyczarowuje pyszną chrupiącą panierkę na wszelkiego rodzaju potrawach. Została przygotowana ze specjalnego rodzaju białego chleba bez skórki, który wchłania mniej tłuszczu i oleju niż zwykły chleb, tworząc rozkosznie chrupką warstwę. Możesz wykorzystać panko w każdym przepisie, który wymaga użycia zwykłej bułki tartej. Świetnie nadaje się jako panierka do sznycli lub warzyw, chrupiąca skórka na suflecie lub lasagne oraz jako środek wiążący do klopsików, farszów i ciasta. Połącz chrupiącą panierkę w japońskim stylu Kikkoman z naturalnie warzonym sosem sojowym lub jedną z naszych aromatycznych marynat Teriyaki i ciesz się przepysznym daniem z efektem chrupkości! Panko nie zawiera żadnych przypraw, dlatego idealnie komponuje się z naturalnie warzonym słodkim sosem sojowym Kikkoman lub sosem do ryżu. Nadaje się również do słodkich potraw, na przykład kruszonek, frytowanych deserów lub jako baza do tart i musów flan.

Soczysty cordon bleu w złotej panierce panko
Kurczaka nadziewamy szynką i serem, następnie panierujemy w mące i jajku, a na koniec w Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu. Smażymy kurczaka w głębokim tłuszczu w odpowiedniej temperaturze, aby powstała pyszna, chrupiąca, złotobrązowa panierka. Zastanawiasz się, z czym podawać cordon bleu? Wypróbuj wspaniały przepis Kikkomana na lekko słodki sos cebulowy na bazie sosu Teriyaki BBQ z miodem.

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą i śmietaną
Tę wegetariańską zapiekankę z ziemniakami, kukurydzą, cebulą i groszkiem cukrowym wieńczy Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu. Ziemniaki gotujemy krótko w mieszance śmietany, mleka owsianego i naturalnie warzonego sosu sojowego, a cebulę doprawiamy sosem Teriyaki BBQ z miodem, aby nadać jej nutę słodyczy. Efekt? Zapiekanka ziemniaczana, która doskonale sprawdza się zarówno jako wegetariańskie danie główne, jak i dodatek do obiadu.

Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko
Co sprawia, że ten przepis jest tak wyjątkowy? To kolorowe połączenie cukinii, pomidorków koktajlowych, pietruszki i krewetek! Z cukinii wyjmujemy miąższ i podsmażamy go z krewetkami, pomidorkami i natką pietruszki. Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wydrążone cukinie wypełnione kolorowym nadzieniem wkładamy jeszcze do piekarnika. Dla uzyskania chrupiącej warstwy na wierzchu, cukinię posypujemy mieszaniną parmezanu i Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu.

Gotowany dorsz z chrupkim maślanym sosem panko
Oto nie lada gratka dla miłośników ryb! Z tym przepisem zaserwujesz świeży filet z dorsza z ziemniakami, marchewką, brokułami i żółtą papryką oraz pysznym maślanym sosem panko. Sos, którego składnikami są szalotki, pietruszka, sok z cytryny i naturalnie warzony sos sojowy, doskonale podkreśla smak ryby oraz warzyw. Swoją idealną konsystencję zawdzięcza przebojowemu składnikowi: Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu.

Plasterki bakłażana lub cukinii faszerowane warzywami i panko
Wybierając ten pyszny przepis, kroimy bakłażana lub cukinię, nakładamy łyżką odrobinę farszu na każdy plasterek i kładziemy je jeden na drugim, tworząc „mini-kanapki”. Dymka, kurczak i nadzienie z tofu będą przyjemnie chrupkie dzięki dodatkowi Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu. Farsz doprawiamy sosem Teriyaki BBQ z miodem jeszcze przed nałożeniem na plasterki warzyw. Przygotowane w formie „kanapek” i podsmażone z obu stron, plasterki bakłażana lub cukinii podajemy ze smażonymi grzybami shiitake.

Inne krokiety warzywne
Brokuły, kalafior, grzyby i pomidory to główne składniki potrzebne do przygotowania tych fantastycznych, pełnych smaku krokietów warzywnych. Warzywa pokryte warstwą puree ziemniaczanego i Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu smażymy w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Smacznego!

Sernik czekoladowy z chrupiącym spodem i przybraniem
Masło, cukier, mielone migdały i Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować chrupiący spód tego pysznego sernika. Posmaruj go kremową masą sernikową z wiórkami czekoladowymi, a następnie dodaj mieszankę mielonych migdałów i chrupiącej panierki w japońskim stylu Kikkoman. Kusząca uczta dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego, już gotowa!

Smażone w głębokim tłuszczu banany z lodami i sosem czekoladowym lub karmelowym
Co się stanie, kiedy obtoczysz banana najpierw w mieszance mąki i cynamonu, potem w Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu, a następnie usmażysz je w głębokim tłuszczu? Pyszny deser, oto co! Podany z domowym sosem czekoladowym lub karmelowym i udekorowany gałką lodów waniliowych i odrobiną mięty, to wspaniały sposób na zwieńczenie posiłku.