Chrupiące banany z lodami waniliowymi i sosami czekoladowym lub karmelowym
Składniki
Na sos czekoladowy
Lub na sos karmelowy
Oraz
Przygotowanie
Krok 1
Obierz banany. Pokrój je najpierw wzdłuż, a następnie na pół. Wymieszaj mąkę z cynamonem i przesyp do głębokiego talerza. Ubij jajka i przelej do drugiego talerza. Bułkę tartą panko przesyp do trzeciego talerza.
Krok 2
Obtocz banany najpierw w mące i cynamonie, potem w ubitym jajku, a na końcu w panierce panko.
Krok 3
Rozgrzej olej i smaż panierowane kawałki banana na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku kuchennym. Umyj i osusz listki mięty.
Krok 4
Przygotuj sos czekoladowy. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę, sos sojowy i dalej podgrzewaj. Jeśli wolisz przygotować sos karmelowy, rozpuść cukier na patelni i podgrzewaj, regularnie mieszając, aż się skarmelizuje. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i sos sojowy. Mieszaj, dopóki sos nie osiągnie gładkiej konsystencji.
Krok 5
Chrupiące banany podawaj na talerzu z sosem czekoladowym lub karmelowym z dodatkiem mięty albo świeżych jagód.
Wskazówka
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić naturalnie warzonym słodkim sosem sojowym Kikkoman.
ID przepisu: 846
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej