Chrupiące banany z lodami waniliowymi i sosami czekoladowym lub karmelowym

3 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
5 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
banany
9 łyżki
mąki
 ¼ łyżeczka
mielonego cynamonu
2 
jajka
Olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu
Liście mięty do przybrania

Na sos czekoladowy

100 g
gorzkiej lub mlecznej czekolady
125 g
śmietanki

Lub na sos karmelowy

100 g
cukru
40 g
masła
60 g
śmietanki

Oraz

4 
gałki lodów waniliowych
Wartości odżywcze (na porcję) 2807 kJ  /  669 kcal
38,6 g Tłuszcz
63,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Obierz banany. Pokrój je najpierw wzdłuż, a następnie na pół. Wymieszaj mąkę z cynamonem i przesyp do głębokiego talerza. Ubij jajka i przelej do drugiego talerza. Bułkę tartą panko przesyp do trzeciego talerza.

Krok 2

Obtocz banany najpierw w mące i cynamonie, potem w ubitym jajku, a na końcu w panierce panko.

Krok 3

Rozgrzej olej i smaż panierowane kawałki banana na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku kuchennym. Umyj i osusz listki mięty.

Krok 4

Przygotuj sos czekoladowy. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę, sos sojowy i dalej podgrzewaj. Jeśli wolisz przygotować sos karmelowy, rozpuść cukier na patelni i podgrzewaj, regularnie mieszając, aż się skarmelizuje. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i sos sojowy. Mieszaj, dopóki sos nie osiągnie gładkiej konsystencji.

Krok 5

Chrupiące banany podawaj na talerzu z sosem czekoladowym lub karmelowym z dodatkiem mięty albo świeżych jagód.

Wskazówka

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić naturalnie warzonym słodkim sosem sojowym Kikkoman.

ID przepisu: 846

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obierz banany. Pokrój je najpierw wzdłuż, a następnie na pół. Wymieszaj mąkę z cynamonem i przesyp do głębokiego talerza. Ubij jajka i przelej do drugiego talerza. Bułkę tartą panko przesyp do trzeciego talerza.

Obtocz banany najpierw w mące i cynamonie, potem w ubitym jajku, a na końcu w panierce panko.

Rozgrzej olej i smaż panierowane kawałki banana na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku kuchennym. Umyj i osusz listki mięty.

Przygotuj sos czekoladowy. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę, sos sojowy i dalej podgrzewaj. Jeśli wolisz przygotować sos karmelowy, rozpuść cukier na patelni i podgrzewaj, regularnie mieszając, aż się skarmelizuje. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i sos sojowy. Mieszaj, dopóki sos nie osiągnie gładkiej konsystencji.

Chrupiące banany podawaj na talerzu z sosem czekoladowym lub karmelowym z dodatkiem mięty albo świeżych jagód.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.