

Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko
Składniki
Na spód:
Na masę:
Na przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Wyłóż tortownicę (Ø 28-30 cm) papierem do pieczenia. Podgrzej masło, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj bułkę tartą panko z cukrem, roztopionym masłem i migdałami. Rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociśnij. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.
Krok 2
Przygotuj nadzienie. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj budyń waniliowy, cukier i masło. Dodaj jajka, twaróg, mleko owsiane i słodki sos sojowy (lub sos sojowy i cukier). Mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odłóż 100 g. Resztę mieszanki rozprowadź równomiernie na uprzednio upieczonym spodzie.
Krok 4
Czekoladę wymieszaj z odłożoną mieszanką twarogową. Łyżką nałóż czekoladową mieszankę na jaśniejszą mieszankę. Delikatnie obracaj łyżką, aby uzyskać efekt „marmuru”.
Krok 5
Przygotuj przybranie. Wymieszaj migdały i bulkę tartą panko. Posyp sernik i piecz w piekarniku ok. 50 minut.
Krok 6
Nie wyjmuj ciasta z tortownicy bezpośrednio po upieczeniu - odłóż je na podstawkę pod gorące naczynia na ok. 2 godziny. Następnie zdejmij boczną część tortownicy. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Pokrój sernik czekoladowy na kawałki i podawaj.
ID przepisu: 840
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej