

Faszerowana pierś z kurczaka w panierce panko z miodowo-cebulowym sosem teriyaki
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Ostrym nożem wytnij kieszonki w filetach z piersi kurczaka. Plastry sera i szynki przekrój na pół. Nafaszeruj nimi filety. Kieszonki zepnij za pomocą drewnianych patyczków. Posmaruj kurczaka 4 łyżkami sosu Teriyaki BBQ z miodem.
Krok 2
Ubij jajka w misce. Mąkę i bułkę tartą panko umieść w osobnych miseczkach. Obtocz filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.
Krok 3
Rozgrzej olej do temperatury 170-180°C w dużej, głębokiej patelni. Smaż panierowane filety, aż się przyrumienią i staną chrupiące. Odsącz filety z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Trzymaj w cieple.
Krok 4
Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Smaż na 1-2 łyżkach gorącego oleju przez ok. 10 minut, aż staną się złociste. Dodaj resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem i 200 ml wody. Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę kukurydzianą) wymieszaj z zimną wodą, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj do sosu i ponownie zagotuj. Dopraw musztardą, chili i pieprzem.
Krok 5
Wyciągnij drewniane patyczki z kurczaka. Ułóż filety na talerzach z miodowo-cebulowym sosem teriyaki i podawaj. Będą świetnie smakować z prostą sałatką.
ID przepisu: 837
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej