Zimowy strudel z burakami i jabłkami
Zimowy strudel z burakami i jabłkami

Zimowy strudel z burakami i jabłkami

Czas ogółem85 min
15 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania
30 minCzas wyrastania

Dokucza ci zimowy chłód? Rozgrzej się sycącym strudlem z buraków i jabłek, polanym delikatnym sosem inspirowanym kuchnią japońską. Idealna kompozycja ziemistych i słodkich nut otuli cię jak mięciutki kocyk.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ciasto:

30 ml
oleju rzepakowego
150 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
octu ryżowego
30 ml
wody
1 
jajko

Nadzienie:

40 g
masła
40 g
kaszki manny
1 
jabłko
1 
ugotowany burak
1 szczypta
cynamonu
1 łyżka
ekstraktu waniliowego
1 szczypta
kardamonu
40 g
rodzynek
1 łyżeczka
imbiru

Sos:

60 ml
miodu
20 ml
sake
Wartości odżywcze (na porcję)4048 kJ / 967 kcal
38,7 gTłuszcz
20 gBiałko
134,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

30 ml oleju rzepakowego – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka octu ryżowego – 30 ml wody

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj z połową oleju: ręcznie przez około 10 minut lub 3 minuty w robocie kuchennym. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulki. Przełóż je do miski i polej resztą oleju. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Krok 2

1  ugotowany burak – 1  jabłko – 40 g rodzynek – 40 g masła – 40 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta cynamonu – 1 szczypta kardamonu – 1 łyżka ekstraktu waniliowego – 1 łyżeczka imbiru – 40 g kaszki manny

Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w cienkie plasterki. Jabłko i buraka wymieszaj w misce. Dodaj rodzynki. Podgrzej masło i smaż mieszankę jabłka z burakiem przez 10 minut. W osobnej misce wymieszaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i posiekany imbir. Dodaj do usmażonego nadzienia i wymieszaj, dodając kaszkę mannę.

Krok 3

1  jajko

Ubij jajko. Ciasto z kroku 1 cienko rozwałkuj.  Rozsmaruj na wierzchu nadzienie z kroku 2. Zwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 190 °C przez 30 minut.

Krok 4

20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 ml miodu – 30 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)20 ml sake

Umieść składniki na patelni i gotuj przez 5 minut. Nałóż porcję ciepłego strudla na talerz i polej sosem.

ID przepisu: 1377

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

30 ml oleju rzepakowego – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka octu ryżowego – 30 ml wody

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj z połową oleju: ręcznie przez około 10 minut lub 3 minuty w robocie kuchennym. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulki. Przełóż je do miski i polej resztą oleju. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.

1 ugotowany burak – 1 jabłko – 40 g rodzynek – 40 g masła – 40 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta cynamonu – 1 szczypta kardamonu – 1 łyżka ekstraktu waniliowego – 1 łyżeczka imbiru – 40 g kaszki manny

Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w cienkie plasterki. Jabłko i buraka wymieszaj w misce. Dodaj rodzynki. Podgrzej masło i smaż mieszankę jabłka z burakiem przez 10 minut. W osobnej misce wymieszaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i posiekany imbir. Dodaj do usmażonego nadzienia i wymieszaj, dodając kaszkę mannę.

1 jajko

Ubij jajko. Ciasto z kroku 1 cienko rozwałkuj.  Rozsmaruj na wierzchu nadzienie z kroku 2. Zwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 190 °C przez 30 minut.

20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 ml miodu – 30 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)20 ml sake

Umieść składniki na patelni i gotuj przez 5 minut. Nałóż porcję ciepłego strudla na talerz i polej sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.