Zimowy strudel z burakami i jabłkami
Dokucza ci zimowy chłód? Rozgrzej się sycącym strudlem z buraków i jabłek, polanym delikatnym sosem inspirowanym kuchnią japońską. Idealna kompozycja ziemistych i słodkich nut otuli cię jak mięciutki kocyk.
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Sos:
Przygotowanie
Krok 1
30 ml oleju rzepakowego – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka octu ryżowego – 30 ml wody
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj z połową oleju: ręcznie przez około 10 minut lub 3 minuty w robocie kuchennym. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulki. Przełóż je do miski i polej resztą oleju. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Krok 2
1 ugotowany burak – 1 jabłko – 40 g rodzynek – 40 g masła – 40 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta kardamonu – 1 łyżka ekstraktu waniliowego – 1 łyżeczka imbiru – 40 g kaszki manny
Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w cienkie plasterki. Jabłko i buraka wymieszaj w misce. Dodaj rodzynki. Podgrzej masło i smaż mieszankę jabłka z burakiem przez 10 minut. W osobnej misce wymieszaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i posiekany imbir. Dodaj do usmażonego nadzienia i wymieszaj, dodając kaszkę mannę.
Krok 3
1 jajko
Ubij jajko. Ciasto z kroku 1 cienko rozwałkuj. Rozsmaruj na wierzchu nadzienie z kroku 2. Zwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 190 °C przez 30 minut.
Krok 4
20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 60 ml miodu – 30 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 20 ml sake
Umieść składniki na patelni i gotuj przez 5 minut. Nałóż porcję ciepłego strudla na talerz i polej sosem.
ID przepisu: 1377
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej