Seitan marynowany w sosie sojowym z sezamem i kuminem
Seitan marynowany w sosie sojowym z sezamem i kuminem

Seitan marynowany w sosie sojowym z sezamem i kuminem

4,8 12 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 30 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
1 godz. Czas marynowania

Seitan marynowany w aromatycznym sosie sojowym z dodatkiem sezamu i kuminu zachwyca bogatym, głębokim smakiem. W połączeniu z orzeźwiającą sałatką z kaszy quinoa z kolendrą tworzy kompozycję, która zadowoli nie tylko miłośników kuchni roślinnej!

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
seitanu naturalnego
3 łyżki
oleju
1 łyżka
mielonego kuminu
1 łyżeczka
mielonego czosnku
1 łyżeczka
mielonej cebuli
1 łyżka
płatków drożdżowych
1 łyżka
octu ryżowego
1 łyżeczka
oleju sezamowego

Kasza:

150 g
kaszy quinoa
3 łyżki
oleju
1 
ząbek czosnku
1 łyżka
sezamu
 ½ pęczek
kolendry
 ½ pęczek
cebuli dymki
1 
ogórek zielony
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

2 łyżki
prażonego sezamu
1 łyżka
czarnego sezamu
1 
limonka do podania
Wartości odżywcze (na porcję)3.014 kJ / 721 kcal
29 gTłuszcz
51 gBiałko
60 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g seitanu naturalnego – 3 łyżki oleju – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka mielonego kuminu – 1 łyżeczka mielonego czosnku – 1 łyżeczka mielonej cebuli – 1 łyżka płatków drożdżowych – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżeczka oleju sezamowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Seitana pokrój w długie paski lub kostkę. W misce wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman, kumin, mielony czosnek i cebulę, płatki drożdżowe, ocet oraz Olej sezamowy Kikkoman. Dokładnie obtocz seitana w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 1 godz.

Krok 2

150 g quinoa – 2 łyżki oleju – 1 łyżeczka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1  ząbek czosnku – 1 łyżka sezamu

Kaszę quinoa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku rozgrzej olej. Do gorącego oleju dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, posiekany czosnek i sezam. Odstaw. Po ostudzeniu wymieszaj z kaszą quinoa.

Krok 3

 ½ pęczek kolendry –  ½ pęczek cebuli dymki – 1  ogórek zielony – 1 łyżka oleju – sól i pieprz do smaku

Kolendrę i dymkę posiekaj. Ogórka pokrój w kostkę. Kaszę quinoa wymieszaj z kolendrą, dymką, olejem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

2 łyżki prażonego sezamu – 1 łyżka czarnego sezamu – 1  limonka do podania

Seitana możesz nabić na patyczki do szaszłyków. Przed grillowaniem posyp go sezamem z każdej strony. Grilluj, aż stanie się rumiany i lekko chrupiący. Podawaj z sałatką i limonką.

Wskazówka:

Jeśli nie masz seitana, możesz zastąpić go tofu.

Aby przyrządzić seitana w domu, zagnieć ciasto z mąki i wody (1 kg mąki na 300-350 ml wody). Ciasto włóż do miski z zimną wodą i ugniataj, aż woda nabierze mocno mlecznego koloru. Wymień wodę na nową i zagniataj dalej. Dzięki temu z ciasta wypłukana zostanie cała skrobia, a zostanie czysty gluten. Czynność powtarzaj kilka lub kilkanaście razy do momentu, aż pozostanie ok. ¼ początkowej objętości ciasta.

ID przepisu: 1234

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g seitanu naturalnego – 3 łyżki oleju – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka mielonego kuminu – 1 łyżeczka mielonego czosnku – 1 łyżeczka mielonej cebuli – 1 łyżka płatków drożdżowych – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżeczka oleju sezamowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Seitana pokrój w długie paski lub kostkę. W misce wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman, kumin, mielony czosnek i cebulę, płatki drożdżowe, ocet oraz Olej sezamowy Kikkoman. Dokładnie obtocz seitana w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 1 godz.

150 g quinoa – 2 łyżki oleju – 1 łyżeczka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 ząbek czosnku – 1 łyżka sezamu

Kaszę quinoa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku rozgrzej olej. Do gorącego oleju dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, posiekany czosnek i sezam. Odstaw. Po ostudzeniu wymieszaj z kaszą quinoa.

½ pęczek kolendry – ½ pęczek cebuli dymki – 1 ogórek zielony – 1 łyżka oleju – sól i pieprz do smaku

Kolendrę i dymkę posiekaj. Ogórka pokrój w kostkę. Kaszę quinoa wymieszaj z kolendrą, dymką, olejem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem.

2 łyżki prażonego sezamu – 1 łyżka czarnego sezamu – 1 limonka do podania

Seitana możesz nabić na patyczki do szaszłyków. Przed grillowaniem posyp go sezamem z każdej strony. Grilluj, aż stanie się rumiany i lekko chrupiący. Podawaj z sałatką i limonką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.