

Seitan marynowany w sosie sojowym z sezamem i kuminem
Seitan marynowany w aromatycznym sosie sojowym z dodatkiem sezamu i kuminu zachwyca bogatym, głębokim smakiem. W połączeniu z orzeźwiającą sałatką z kaszy quinoa z kolendrą tworzy kompozycję, która zadowoli nie tylko miłośników kuchni roślinnej!
Składniki
Kasza:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

300 g seitanu naturalnego – 3 łyżki oleju – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka mielonego kuminu – 1 łyżeczka mielonego czosnku – 1 łyżeczka mielonej cebuli – 1 łyżka płatków drożdżowych – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżeczka oleju sezamowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Seitana pokrój w długie paski lub kostkę. W misce wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman, kumin, mielony czosnek i cebulę, płatki drożdżowe, ocet oraz Olej sezamowy Kikkoman. Dokładnie obtocz seitana w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 1 godz.
Krok 2

150 g quinoa – 2 łyżki oleju – 1 łyżeczka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka sezamu
Kaszę quinoa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku rozgrzej olej. Do gorącego oleju dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, posiekany czosnek i sezam. Odstaw. Po ostudzeniu wymieszaj z kaszą quinoa.
Krok 3

½ pęczek kolendry – ½ pęczek cebuli dymki – 1 ogórek zielony – 1 łyżka oleju – sól i pieprz do smaku
Kolendrę i dymkę posiekaj. Ogórka pokrój w kostkę. Kaszę quinoa wymieszaj z kolendrą, dymką, olejem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4

2 łyżki prażonego sezamu – 1 łyżka czarnego sezamu – 1 limonka do podania
Seitana możesz nabić na patyczki do szaszłyków. Przed grillowaniem posyp go sezamem z każdej strony. Grilluj, aż stanie się rumiany i lekko chrupiący. Podawaj z sałatką i limonką.
Wskazówka:
Jeśli nie masz seitana, możesz zastąpić go tofu.
Aby przyrządzić seitana w domu, zagnieć ciasto z mąki i wody (1 kg mąki na 300-350 ml wody). Ciasto włóż do miski z zimną wodą i ugniataj, aż woda nabierze mocno mlecznego koloru. Wymień wodę na nową i zagniataj dalej. Dzięki temu z ciasta wypłukana zostanie cała skrobia, a zostanie czysty gluten. Czynność powtarzaj kilka lub kilkanaście razy do momentu, aż pozostanie ok. ¼ początkowej objętości ciasta.
ID przepisu: 1234
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej