Sałatka z rukoli i roszponki z dressingiem jabłkowo-sojowym
Wyborna sałatka na bazie roszponki i rukoli z dodatkiem świeżych pieczarek i prostym dressingiem jabłkowo-sojowym. Podawaj ją z chrupiącymi grzankami!
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Roszponkę i rukolę umyj i osusz. Pieczarki pokrój w plasterki lub ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Jabłko umyj, pokrój w ćwiartki i usuń rdzeń. Odłóż jedną ćwiartkę jabłka, a resztę pokrój w łódeczki. Z awokado stwórz różyczki (sprawdź wskazówkę poniżej).
Krok 2
Przygotuj dressing. Ćwiartkę jabłka zetrzyj na przecier z sokiem jabłkowym, octem jabłkowym, sosem sojowym, 2 łyżkami oleju i musztardą. Dopraw pieprzem.
Krok 3
Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na reszcie rozgrzanego oleju, aż stanie się chrupiąca.
Krok 4
Sałatkę polej dressingiem, posyp mini grzankami i podawaj.
Wskazówka:
Aby zrobić różyczki z awokado, przekrój awokado na pół, usuń pestkę i skrop miąższ odrobiną soku z cytryny. Połóż połówki awokado przecięciem do dołu, delikatnie obierz ze skórki i skrop odrobiną soku z cytryny. Pokrój awokado na cienkie plasterki o grubości 2-3 mm. Delikatnie rozłóż je jak wachlarz i zwiń tak, żeby stworzyć spiralę (różyczkę).
Aby sałatka jeszcze zyskała na chrupkości, możesz udekorować ją amarantusem, prażonymi orzechami lub migdałami.
Podawaj z lekko podsmażonymi, różowymi w środku stekami z tuńczyka.
ID przepisu: 1135
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej