Kurczak z sosem ponzu yuzu z dymką
Kurczak z sosem ponzu yuzu z dymką

Kurczak z sosem ponzu yuzu z dymką

4 1 Oceny
Czas ogółem15 min
5 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Idealne danie dla sportowców - bogata w białko pierś z kurczaka wspomaga regenerację organizmu, a sos ponzu yuzu nadaje całości delikatnie kwaskowaty aromat. Doskonale komponuje się z ryżem, a w duecie z winem albo piwem będzie pyszną azjatycką przekąską.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
piersi z kurczaka
4 łyżki
skrobi ziemniaczanej
4 łyżki
oleju do smażenia

Sos ponzu yuzu:

1 
mała cebula dymka
1 łyżeczka
cukru
 ½ łyżeczka
startego imbiru

Do podania:

trochę sałaty, młodego szpinaku lub kolendry
nitki papryczki chili

Przygotowanie

Krok 1

1  mała cebula dymka – 6 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka cukru –  ½ łyżeczka startego imbiru

Cebulę dymkę umyj i posiekaj. Obierz i zetrzyj imbir. Wymieszaj wszystkie składniki na sos ponzu yuzu.

Krok 2

300 g piersi z kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 4 łyżki oleju do smażenia

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa (3-4 cm kostki). Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i równomiernie pokryj skrobią ziemniaczaną. Smaż na oleju przez około 5 minut, aż kurczak będzie gotowy. Przykryj na ostatnie 3 minuty smażenia.

Krok 3

sos ponzu yuzu przygotowany w kroku 1 – sałata, młody szpinak lub kolendra – nitki papryczki chili

Podawaj kurczaka polanego sosem ponzu yuzu z kroku 1. Udekoruj sałatą, młodym szpinakiem lub kolendrą i nitkami chili.

ID przepisu: 1299

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 mała cebula dymka – 6 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka cukru – ½ łyżeczka startego imbiru

Cebulę dymkę umyj i posiekaj. Obierz i zetrzyj imbir. Wymieszaj wszystkie składniki na sos ponzu yuzu.

300 g piersi z kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 4 łyżki oleju do smażenia

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa (3-4 cm kostki). Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i równomiernie pokryj skrobią ziemniaczaną. Smaż na oleju przez około 5 minut, aż kurczak będzie gotowy. Przykryj na ostatnie 3 minuty smażenia.

sos ponzu yuzu przygotowany w kroku 1 – sałata, młody szpinak lub kolendra – nitki papryczki chili

Podawaj kurczaka polanego sosem ponzu yuzu z kroku 1. Udekoruj sałatą, młodym szpinakiem lub kolendrą i nitkami chili.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.