Kurczak z sosem ponzu yuzu z dymką
Idealne danie dla sportowców - bogata w białko pierś z kurczaka wspomaga regenerację organizmu, a sos ponzu yuzu nadaje całości delikatnie kwaskowaty aromat. Doskonale komponuje się z ryżem, a w duecie z winem albo piwem będzie pyszną azjatycką przekąską.
Przygotowanie
Krok 1
1 mała cebula dymka – 6 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka cukru – ½ łyżeczka startego imbiru
Cebulę dymkę umyj i posiekaj. Obierz i zetrzyj imbir. Wymieszaj wszystkie składniki na sos ponzu yuzu.
Krok 2
300 g piersi z kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 4 łyżki oleju do smażenia
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa (3-4 cm kostki). Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i równomiernie pokryj skrobią ziemniaczaną. Smaż na oleju przez około 5 minut, aż kurczak będzie gotowy. Przykryj na ostatnie 3 minuty smażenia.
Krok 3
sos ponzu yuzu przygotowany w kroku 1 – sałata, młody szpinak lub kolendra – nitki papryczki chili
Podawaj kurczaka polanego sosem ponzu yuzu z kroku 1. Udekoruj sałatą, młodym szpinakiem lub kolendrą i nitkami chili.
ID przepisu: 1299
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej