Fondue cielęce
Składniki
Fondue cielęce:
Sos Gribiche:
Wywar z cielęciny (domowej roboty):
Przygotowanie
Krok 1
Wywar z cielęciny (domowej roboty)
Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.
Krok 2
Sos Gribiche
Ugotuj jajka. Zanurz je na chwilę w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Zmiksuj 2 żółtka, musztardę, ocet, sos Ponzu i oliwę z oliwek na kremową pastę. Drobno pokrój zioła, jajka, korniszony, kapary i pozostałe składniki, a następnie połącz je z pastą. Dopraw pieprzem.
Krok 3
Fondue cielęce
Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj kiełki przez kilka minut we wrzątku, a potem na chwilę wrzuć je do zimnej wody. Pokrój marchewkę na talarki o grubości 5 mm. Gotuj przez kilka minut, aż będą al dente. Umyj grzyby i pokrój je na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości. Podgrzej wywar z cielęciny w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.
Wskazówka
Wegetariańskie: W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso.
Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.
.
ID przepisu: 240
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej