Fondue cielęce
Fondue cielęce

Fondue cielęce

Składniki

6 porcj(e/i)

Fondue cielęce:

1 l
wywaru cielęcego
600 g
mięsa cielęcego bez kości
250 g
grzybów (zwykłych lub shiitake)
3 
marchewki
200 g
kiełków

Sos Gribiche:

4 
jajka
1 łyżka
musztardy Dijon
60 ml
oliwy z oliwek
4 
korniszony
2 łyżki
solonych kaparów
 ½ pęczek
pietruszki
 ½ pęczek
szczypiorku

Wywar z cielęciny (domowej roboty):

3 
szalotki
1 
ząbek czosnku
2 kg
cielęciny na zupę
1 kg
kości wołowych
2 
marchewki
6 l
wody
1 
laurowy
 ¼ pęczek
pietruszki
5 
gałązek tymianku
5 
kulek ziela angielskiego
10 
ziaren czarnego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)1799 kJ / 429 kcal
23 gTłuszcz
35 gBiałko
16 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wywar z cielęciny (domowej roboty)

Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.

Krok 2

Sos Gribiche

Ugotuj jajka. Zanurz je na chwilę w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Zmiksuj 2 żółtka, musztardę, ocet, sos Ponzu i oliwę z oliwek na kremową pastę. Drobno pokrój zioła, jajka, korniszony, kapary i pozostałe składniki, a następnie połącz je z pastą. Dopraw pieprzem.

Krok 3

Fondue cielęce

Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj kiełki przez kilka minut we wrzątku, a potem na chwilę wrzuć je do zimnej wody. Pokrój marchewkę na talarki o grubości 5 mm. Gotuj przez kilka minut, aż będą al dente. Umyj grzyby i pokrój je na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości. Podgrzej wywar z cielęciny w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.

Wskazówka

Wegetariańskie: W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso.

Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.

.

ID przepisu: 240

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wywar z cielęciny (domowej roboty)

Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.

Sos Gribiche

Ugotuj jajka. Zanurz je na chwilę w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Zmiksuj 2 żółtka, musztardę, ocet, sos Ponzu i oliwę z oliwek na kremową pastę. Drobno pokrój zioła, jajka, korniszony, kapary i pozostałe składniki, a następnie połącz je z pastą. Dopraw pieprzem.

Fondue cielęce

Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj kiełki przez kilka minut we wrzątku, a potem na chwilę wrzuć je do zimnej wody. Pokrój marchewkę na talarki o grubości 5 mm. Gotuj przez kilka minut, aż będą al dente. Umyj grzyby i pokrój je na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości. Podgrzej wywar z cielęciny w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.