Witaminowe bomby i świetne przepisy na lato
09. czerwca 2023
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/1/5/csm_SummerVitaminBombs_Header_91235c41df.webp)
Kiedy temperatura wzrasta powyżej 25°C, nasz układ naczyniowo-sercowy musi nieźle się napracować, żebyśmy się nie przegrzali. Dla większości ludzi nie jest to problem, o ile piją dużo płynów i spożywają odpowiednie ilości witamin z grupy B. Światło słoneczne również ma negatywny wpływ na nasze ciało, szczególnie na skórę. Witaminy C i E odżywiają skórę od środka, neutralizując wolne rodniki i przyczyniając się do odnowy komórek. W czasie upałów ważne jest także uzupełnianie poziomu wapnia, magnezu i potasu w organizmie, gdyż są to minerały, które tracimy poprzez pocenie się.
Jeśli chcesz pozostać w dobrej formie podczas upałów, sprawdź przepisy Kikkomana na prawdziwe bomby witaminowe w postaci owocowych i warzywnych sałatek z dodatkiem naszych sosów sojowych!
Awokado – wyjątkowa jagoda

Lato to czas owoców! Jagody są bardzo popularne podczas ciepłych miesięcy, ponieważ są absolutnie przepyszne i bajecznie kolorowe. Awokado to szczególny rodzaj jagód. Pochodzi z Ameryki Południowej i wygląda dość niepozornie. Tymczasem jego zielono-żółty miąższ jest pełen witamin E i B6. 100g awokado pokrywa około 20 procent dziennego zapotrzebowania na te witaminy, a także ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i skórę. Ta specjalna jagoda jest też napakowana witaminą C: porcja 100g zaspokaja 10 procent naszych codziennych potrzeb. Ponadto awokado jest bogate w potas i kwasy tłuszczowe omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Podsumowując, awokado jest doskonałym źródłem energii w gorący letni dzień!
Mango – pełnowartościowa letnia przekąska

Kolejnym wspaniałym superowocem o słonecznie żółtym miąższu jest mango. Możemy zajadać się nim przez cały rok, ponieważ mango uprawia się na całym świecie. Owoc ten jest bardzo popularny w lecie jako orzeźwiająca przekąska i składnik pomysłowych przepisów. A do tego ma pełno witamin! 100g mango pokrywa prawie 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C i prawie 60 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Ma również wysoką zawartość witamin E, K i B6, które wykazują dobroczynne działanie na układ odpornościowy, skórę i oczy! Jeśli szukasz zdrowego orzeźwienia, mango będzie dla ciebie idealnym owocem. Sprawdź nasze sałatki i dipy - przygotowane z użyciem sosu sojowego Kikkoman.
Cytryna – soczysty wzmacniacz odporności

Kwaśny smak sprawia, że się uśmiechasz, a do tego jest dla ciebie zdrowy! Cytryna to popularny owoc, który daje naszemu układowi odpornościowemu zastrzyk mocy o każdej porze roku - czy to latem, czy zimą. Soku z cytryny nie musisz zawsze pić w gorącym napoju! Sok lub skórka z cytryny dodadzą smaku i zdrowej porcji witamin wielu letnim potrawom. 100g świeżych cytryn zapewnia 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C - taki wynik trudno przebić! Świętuj lato z cytrusami - na przykład z lekkim daniem z makaronu lub pikantnym chutney.
Szpinak – zielony ładunek mocy

Latem jemy znacznie mniej warzyw, chyba że z grilla albo w sałatce. Szkoda, bo wybór świeżych warzyw w lecie jest ogromny. Szpinak to doskonały przykład warzywa, którego można używać we wszystkich przepisach. Zawiera całe mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i skórę. Jest również bogaty w potas, wapń i magnez, dzięki czemu pomaga uzupełnić niedobory elektrolitów w gorący letni dzień!
Brokuły – małe różyczki, wielkie rezultaty

Jasnozielone brokuły to kolejne bogate w witaminy warzywo. Małe różyczki, które tak apetycznie wyglądają na talerzu, są również doskonałym źródłem witamin i minerałów. 100g brokułów zapewnia 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A to jeszcze nie wszystko - wspomniana porcja brokułów pokrywa również 10 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia. Jedzenie brokułów w lecie pozytywnie wpływa na skórę i układ sercowo-naczyniowy, a także zapewnia energię, której potrzebujesz w czasie upałów! Wypróbuj wspaniałe pesto z brokułów lub brokuły z orzeszkami piniowymi dzięki przepisom od Kikkomana.
Marchewka – specjalista od wszystkiego

Marchewki smakują doskonale o każdej porze roku. Latem uwielbiamy zetrzeć je na orzeźwiającą sałatkę albo upiec na grillu. Marchew wygląda i smakuje wyśmienicie, a porcja 100g pokrywa nasze codzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która jest ważna dla zdrowia wzroku i układu odpornościowego. Marchew zawiera również witaminy C i E, kilka witamin z grupy B, potas i wapń. Marchew to naturalnie uniwersalna bomba odżywcza! W kolekcji Kikkoman znajdziesz kilka wspaniałych przepisów z marchewką - doprawionych naszymi pysznymi sosami sojowymi.
Dobra rada od Kikkomana – warzywa umami
Wystarczy kilka kropel naszego naturalnie warzonego sosu sojowego, aby dodać przyjemnie pikantnego smaku każdemu rodzajowi warzyw. Lubisz potrawy bezglutenowe lub o niskiej zawartości sodu, które latem dodają energii? Wypróbuj naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari lub naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Nasze marynaty teriyaki i sosy doskonale nadają się do potraw z grilla. Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem lub sos Teriyaki z prażonym sezamem świetnie sprawdzają się w roli marynat. Sprawiają, że dodatkowy olej staje się prawie niepotrzebny i nadają subtelnie pikantny smak mięsu i warzywom.