Witaminowe bomby i świetne przepisy na lato

09. Juni 2023

[Translate to Polnisch:]

Chociaż lato jest dla wielu ulubioną porą roku, upał i słońce sprawiają, że nasze ciało męczy się bardziej niż zwykle. Wszyscy wiedzą, że latem najważniejsze jest picie dużych ilości płynów, ale równie ważny jest dobór odpowiedniej wakacyjnej diety.

Kiedy temperatura wzrasta powyżej 25°C, nasz układ naczyniowo-sercowy musi nieźle się napracować, żebyśmy się nie przegrzali. Dla większości ludzi nie jest to problem, o ile piją dużo płynów i spożywają odpowiednie ilości witamin z grupy B. Światło słoneczne również ma negatywny wpływ na nasze ciało, szczególnie na skórę. Witaminy C i E odżywiają skórę od środka, neutralizując wolne rodniki i przyczyniając się do odnowy komórek. W czasie upałów ważne jest także uzupełnianie poziomu wapnia, magnezu i potasu w organizmie, gdyż są to minerały, które tracimy poprzez pocenie się.

Jeśli chcesz pozostać w dobrej formie podczas upałów, sprawdź przepisy Kikkomana na prawdziwe bomby witaminowe w postaci owocowych i warzywnych sałatek z dodatkiem naszych sosów sojowych!

Awokado – wyjątkowa jagoda

Lato to czas owoców! Jagody są bardzo popularne podczas ciepłych miesięcy, ponieważ są absolutnie przepyszne i bajecznie kolorowe. Awokado to szczególny rodzaj jagód. Pochodzi z Ameryki Południowej i wygląda dość niepozornie. Tymczasem jego zielono-żółty miąższ jest pełen witamin E i B6. 100g awokado pokrywa około 20 procent dziennego zapotrzebowania na te witaminy, a także ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i skórę. Ta specjalna jagoda jest też napakowana witaminą C: porcja 100g zaspokaja 10 procent naszych codziennych potrzeb. Ponadto awokado jest bogate w potas i kwasy tłuszczowe omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Podsumowując, awokado jest doskonałym źródłem energii w gorący letni dzień!

Mango – pełnowartościowa letnia przekąska

Kolejnym wspaniałym superowocem o słonecznie żółtym miąższu jest mango. Możemy zajadać się nim przez cały rok, ponieważ mango uprawia się na całym świecie. Owoc ten jest bardzo popularny w lecie jako orzeźwiająca przekąska i składnik pomysłowych przepisów. A do tego ma pełno witamin! 100g mango pokrywa prawie 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C i prawie 60 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Ma również wysoką zawartość witamin E, K i B6, które wykazują dobroczynne działanie na układ odpornościowy, skórę i oczy! Jeśli szukasz zdrowego orzeźwienia, mango będzie dla ciebie idealnym owocem. Sprawdź nasze sałatki i dipy - przygotowane z użyciem sosu sojowego Kikkoman.

Cytryna – soczysty wzmacniacz odporności

Kwaśny smak sprawia, że się uśmiechasz, a do tego jest dla ciebie zdrowy! Cytryna to popularny owoc, który daje naszemu układowi odpornościowemu zastrzyk mocy o każdej porze roku - czy to latem, czy zimą. Soku z cytryny nie musisz zawsze pić w gorącym napoju! Sok lub skórka z cytryny dodadzą smaku i zdrowej porcji witamin wielu letnim potrawom. 100g świeżych cytryn zapewnia 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C - taki wynik trudno przebić! Świętuj lato z cytrusami - na przykład z lekkim daniem z makaronu lub pikantnym chutney.

Szpinak – zielony ładunek mocy

Latem jemy znacznie mniej warzyw, chyba że z grilla albo w sałatce. Szkoda, bo wybór świeżych warzyw w lecie jest ogromny. Szpinak to doskonały przykład warzywa, którego można używać we wszystkich przepisach. Zawiera całe mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i skórę. Jest również bogaty w potas, wapń i magnez, dzięki czemu pomaga uzupełnić niedobory elektrolitów w gorący letni dzień!

Brokuły – małe różyczki, wielkie rezultaty

Jasnozielone brokuły to kolejne bogate w witaminy warzywo. Małe różyczki, które tak apetycznie wyglądają na talerzu, są również doskonałym źródłem witamin i minerałów. 100g brokułów zapewnia 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A to jeszcze nie wszystko - wspomniana porcja brokułów pokrywa również 10 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia. Jedzenie brokułów w lecie pozytywnie wpływa na skórę i układ sercowo-naczyniowy, a także  zapewnia energię, której potrzebujesz w czasie upałów! Wypróbuj wspaniałe pesto z brokułów lub brokuły z orzeszkami piniowymi dzięki przepisom od Kikkomana.

Marchewka – specjalista od wszystkiego

Marchewki smakują doskonale o każdej porze roku. Latem uwielbiamy zetrzeć je na orzeźwiającą sałatkę albo upiec na grillu. Marchew wygląda i smakuje wyśmienicie, a porcja 100g pokrywa nasze codzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która jest ważna dla zdrowia wzroku i układu odpornościowego. Marchew zawiera również witaminy C i E, kilka witamin z grupy B, potas i wapń. Marchew to naturalnie uniwersalna bomba odżywcza! W kolekcji Kikkoman znajdziesz kilka wspaniałych przepisów z marchewką - doprawionych naszymi pysznymi sosami sojowymi.

Dobra rada od Kikkomana – warzywa umami

Wystarczy kilka kropel naszego naturalnie warzonego sosu sojowego, aby dodać przyjemnie pikantnego smaku każdemu rodzajowi warzyw. Lubisz potrawy bezglutenowe lub o niskiej zawartości sodu, które latem dodają energii? Wypróbuj naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari lub naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli.

Nasze marynaty teriyaki i sosy doskonale nadają się do potraw z grilla. Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem lub sos Teriyaki z prażonym sezamem świetnie sprawdzają się w roli marynat. Sprawiają, że dodatkowy olej staje się prawie niepotrzebny i nadają subtelnie pikantny smak mięsu i warzywom.

Inspirujące przepisy

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.