Nasze przepisy na majonez: perfekcyjny dip do obiadu, do przekąsek i do towarzystwa!

02. lipca 2024

[Translate to Polnisch:]

Kiedy myślisz: “majonez”, oczami wyobraźni widzisz pewnie frytki. My chcemy zainspirować cię do wypróbowania zupełnie nowych połączeń. Wszystko, czego potrzebujesz, to Sos sojowy Kikkoman! Będzie owocowo, będzie świeżo, będzie wegańsko!

JEDEN PRZEPIS, DWIE WERSJE

Oryginalna pisownia słowa “majonez” - “mayonaisse” - zdradza jego francuski rodowód. Istnieje kilka wersji historii, która tłumaczy zarówno pochodzenie samej nazwy, jak i przepisu na majonez. Najpopularniejsza z nich głosi, że „Sos Mahonnaise” powstał dla uczczenia podboju miasta portowego Mahón na Minorce w 1756 roku oraz późniejszego zwycięstwa nad Anglikami. Według innej wersji, nazwa “majonez” pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego ubijanie - “mailler”. Jedno jest pewne - w połączeniu z Sosem sojowym Kikkoman majonez nie ma sobie równych!

UWIELBIANY NA CAŁYM ŚWIECIE

Majonez - w każdej postaci - jest znany i uwielbiany na wszystkich pięciu kontynentach. Co ciekawe, jego zastosowanie nie ogranicza się wcale do gotowania - w Afryce majonez jest popularny jako odżywka do włosów, a to ze względu na mieszankę oleju i białek w jego składzie. Może cię zaskoczyć, że również w kuchni japońskiej majonez jest kluczowym składnikiem - mimo że dotarł tutaj dopiero w 1925 roku. Japońska wersja majonezu stale zyskuje na popularności. Szczególnie chętnie stosowana jest jako dodatek do klasyków street foodu. A skoro o kuchni ulicznej mowa, sprawdź koniecznie nasz przepis na majonezowy dip mango-poke ze smażonymi kulkami sushi!

NIEZBĘDNY W KUCHNI

Frytki z majonezem to klasyk wśród przekąsek, ale majonez pasuje do mnóstwa dań. Jednym z powodów, dla których jest on tak wszechstronny, jest fakt, że zalicza się do pięciu tak zwanych „sosów podstawowych”. Jako jedyny spośród nich występuje na zimno, dlatego może służyć za bazę dla niezliczonych kompozycji, na przykład sosów sałatkowych, ale też sosów do potraw serwowanych na ciepło. Majonez doskonale sprawdza się jako podstawa do przyrządzania dipów, w tym naszego dipu ananasowego z łososiowymi tacos. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pysznie majonez komponuje się z owocami! 

DIETA WEGAŃSKA? JAK NAJBARDZIEJ!

Wegański majonez święci triumfy już od jakiegoś czasu! Jego skład wyróżnia, oczywiście, brak produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie majonezy powstają wyłącznie na bazie składników roślinnych i nie zawierają jaj, które często zastępuje się wodą z ciecierzycy lub białkiem sojowym. Reszta pozostaje bez zmian. Dla tych, którzy są wrażliwi na laktozę, mamy przydatną wskazówkę: majonezy o niskiej zawartości tłuszczu mogą czasami zawierać białka mleka, ale majonezy wegańskie są w 100% wolne od laktozy. Niezależnie od tego, czy majonez jest wegański, czy tradycyjny, kluczowe dla jego smaku są wysokiej jakości, świeże składniki. Najlepiej przygotować majonez samemu - to naprawdę proste! Fleksitarianie, którzy nie mają nic przeciwko jajom w swojej diecie, mogą wypróbować nasz przepis na domowy dip poke-mayo z awokado i jajkiem!

ZRÓB TO SAM!

Gotowanie daje mnóstwo radości i powodów do dumy - szczególnie, kiedy korzystasz z domowych składników. Dlatego nie kupuj majonezu - przyrządź go sam, i to w mgnieniu oka! Możesz wykorzystać nasz przepis na majonezowy dip tahini z faszerowanymi łódeczkami z ogórków albo dip taco-mayo z nachosami zapiekanymi z fasolą. Wystarczy 1 świeże jajko i 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy – i jajko, i musztarda w temperaturze pokojowej. Dodaj do nich 1 łyżkę białego octu winnego, 1 łyżeczkę cukru i 200 ml oleju rzepakowego. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na kremową masę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Śmiało eksperymentuj z proporcjami składników - i samymi składnikami. Im bardziej różnorodnie, tym lepiej! 

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera