Ranczerski dip majonezowy z pieczonym kalafiorem kimchi

Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Pikantne kawałki kalafiora z piekarnika z pysznym dipem majonezowym w stylu ranczerskim. Idealny dodatek do każdego dania i doskonały pomysł na przekąskę.

Składniki

2 porcj(e/i)

Majonezowy dip ranczerski:

2 łyżki
maślanki
3 łyżki
majonezu
1 łyżka
jogurtu naturalnego
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
skórki z cytryny
1 
ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki
posiekanej dymki
1 łyżka
posiekanego koperku
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
2 łyżki
prażonych nasion słonecznika

Kalafior z piekarnika:

1 
mały kalafior
2 łyżki
jogurtu naturalnego
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
posiekanej papryczki chili
Wartości odżywcze (na porcję) 2230 kJ  /  533 kcal
45,2 g Tłuszcz
12,5 g Białko
15,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki maślanki – 3 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu naturalnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka zestu z cytryny – 1  ząbek czosnku, posiekany – 2 łyżki posiekanej dymki – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki prażonych nasion słonecznika

Składniki na dip dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Krok 2

1  mały kalafior – 4 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki jogurtu naturalnego – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka posiekanej papryczki chili

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kalafiora pokrój na różyczki. Natrzyj je mieszanką Sosu z chili do kimchi Kikkoman, jogurtu, oliwy z oliwek i chili.

Krok 3

Kawałki kalafiora ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną. Podawaj z ranczerskim dipem majonezowym.

ID przepisu: 1251

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki maślanki – 3 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu naturalnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka zestu z cytryny – 1  ząbek czosnku, posiekany – 2 łyżki posiekanej dymki – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki prażonych nasion słonecznika

Składniki na dip dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

1  mały kalafior – 4 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki jogurtu naturalnego – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka posiekanej papryczki chili

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kalafiora pokrój na różyczki. Natrzyj je mieszanką Sosu z chili do kimchi Kikkoman, jogurtu, oliwy z oliwek i chili.

Kawałki kalafiora ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną. Podawaj z ranczerskim dipem majonezowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.