Dip tahini-mayo z faszerowanymi łódeczkami z ogórków
Dip tahini-mayo z faszerowanymi łódeczkami z ogórków

Dip tahini-mayo z faszerowanymi łódeczkami z ogórków

Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Wypłyń na szerokie wody smaku! Łódeczki z ogórków wypełnione serem, szparagami i wędzonym łososiem są lekkie, orzeźwiające i chrupiące, a majonez tahini nadaje im orzechowy aromat.

Składniki

2 porcj(e/i)

Dip Tahini Mayo:

3 łyżki
majonezu
1 łyżka
tahini
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
skórki z cytryny
1 łyżeczka
tabasco
1 łyżeczka
suszonego tymianku
1 łyżeczka
czarnego sezamu
1 łyżka
posiekanych orzeszków ziemnych

Łódeczki z ogórków:

2 
długie ogórki
140 g
serka naturalnego
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
1 łyżka
skórki z cytryny
 ½ łyżeczka
pieprzu
 ½ pęczek
szparagów
1 łyżeczka
oliwy
50 g
plastrów wędzonego łososia
1 łyżeczka
łyżeczka koperku
Wartości odżywcze (na porcję)2585 kJ / 648 kcal
58,3 gTłuszcz
18 gBiałko
11,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3 łyżki majonezu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka tahini – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 łyżeczka tabasco – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

Składniki na dip dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Krok 2

2  długie ogórki – 140 g serka naturalnego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – 1 łyżka skórki z cytryny –  ½ łyżeczka pieprzu

Ogórki przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż nasiona. Wymieszaj serek śmietankowy z ziołami, skórką z cytryny i czarnym pieprzem. Napełnij mieszanką wydrążone połówki ogórka.

Krok 3

 ½ pęczek szparagów – 1 łyżeczka oliwy – 50 g plastrów wędzonego łososia – 1 łyżeczka koperku

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie. Szparagi ułóż na połowie faszerowanych ogórków. Na drugiej połowie ułóż kawałki wędzonego łososia i koperek. Podawaj z dipem tahini-mayo.

ID przepisu: 1253

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 łyżki majonezu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka tahini – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 łyżeczka tabasco – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

Składniki na dip dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

2 długie ogórki – 140 g serka naturalnego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – 1 łyżka skórki z cytryny – ½ łyżeczka pieprzu

Ogórki przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż nasiona. Wymieszaj serek śmietankowy z ziołami, skórką z cytryny i czarnym pieprzem. Napełnij mieszanką wydrążone połówki ogórka.

½ pęczek szparagów – 1 łyżeczka oliwy – 50 g plastrów wędzonego łososia – 1 łyżeczka koperku

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie. Szparagi ułóż na połowie faszerowanych ogórków. Na drugiej połowie ułóż kawałki wędzonego łososia i koperek. Podawaj z dipem tahini-mayo.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.