Warzywa z majonezem Ponzu

Czas ogółem 55 min
20 min Czas przygotowania
15 min Czas marynowania
20 min Czas gotowania

Lekki majonez na bazie sosu Ponzu to świetny dodatek do grillowanych warzyw, a także doskonałe uzupełnienie sałatek czy kanapek. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne warzywa.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
średniej wielkości cukinia
1 
mały bakłażan
2 
ząbki czosnku
1 
czerwona papryka
2 
ziemniaki
1 
czerwona cebula
3 łyżki
oliwy z oliwek

Majonez Ponzu

8 łyżki
majonezu
1 
gałązka rozmarynu
pieprz do smaku
3 
ząbki czosnku
Wartości odżywcze (na porcję) 3280 kJ  /  784 kcal
61 g Tłuszcz
12 g Białko
50,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię i bakłażana pokrój w plastry. Paprykę pokrój na duże kawałki. Cebulę pokrój w grube plastry. Ziemniaki pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Wymieszaj oliwę z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. 

Krok 3

Warzywa zamarynuj i odstaw na 15 min.

Krok 4

Do wysokiego naczynia wlej sos Ponzu. Dodaj majonez oraz posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem oraz sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj. 

Krok 5

Grilluj warzywa na średnio rozgrzanym ruszcie ok. 7-10 min. Obracaj je co jakiś czas, żeby równomiernie się opiekły. Ziemniaki mogą wymagać odrobinę dłuższego grillowania, zanim staną się miękkie - ok. 15-20 min., w zależności od wielkości kawałków. 

Krok 6

Zgrillowane warzywa przełóż na talerz. 

Krok 7

Podawaj z majonezem Ponzu.

ID przepisu: 1120

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Cukinię i bakłażana pokrój w plastry. Paprykę pokrój na duże kawałki. Cebulę pokrój w grube plastry. Ziemniaki pokrój na ćwiartki.

Wymieszaj oliwę z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. 

Warzywa zamarynuj i odstaw na 15 min.

Do wysokiego naczynia wlej sos Ponzu. Dodaj majonez oraz posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem oraz sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj. 

Grilluj warzywa na średnio rozgrzanym ruszcie ok. 7-10 min. Obracaj je co jakiś czas, żeby równomiernie się opiekły. Ziemniaki mogą wymagać odrobinę dłuższego grillowania, zanim staną się miękkie - ok. 15-20 min., w zależności od wielkości kawałków. 

Zgrillowane warzywa przełóż na talerz. 

Podawaj z majonezem Ponzu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.