

Warzywa z majonezem Ponzu
Lekki majonez na bazie sosu Ponzu to świetny dodatek do grillowanych warzyw, a także doskonałe uzupełnienie sałatek czy kanapek. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne warzywa.
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię i bakłażana pokrój w plastry. Paprykę pokrój na duże kawałki. Cebulę pokrój w grube plastry. Ziemniaki pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Wymieszaj oliwę z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Krok 3
Warzywa zamarynuj i odstaw na 15 min.
Krok 4
Do wysokiego naczynia wlej sos Ponzu. Dodaj majonez oraz posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem oraz sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Grilluj warzywa na średnio rozgrzanym ruszcie ok. 7-10 min. Obracaj je co jakiś czas, żeby równomiernie się opiekły. Ziemniaki mogą wymagać odrobinę dłuższego grillowania, zanim staną się miękkie - ok. 15-20 min., w zależności od wielkości kawałków.
Krok 6
Zgrillowane warzywa przełóż na talerz.
Krok 7
Podawaj z majonezem Ponzu.
ID przepisu: 1120
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej