Tajska zupa z makaronem, tofu i kimchi
Tajska zupa z makaronem, tofu i kimchi

Tajska zupa z makaronem, tofu i kimchi

5 3 Oceny
Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Przygotuj się na ostre uderzenie smaku w wykonaniu tej tajskiej zupy z tofu, zieloną pastą curry, chili i pikantnym kimchi. Dodatek makaronu ryżowego sprawia, że zupa nadaje się na zdrowy, sycący lunch - również dla wegetarian!

Składniki

2 porcj(e/i)
180 g
wędzonego tofu
1 łyżeczka
zielonej pasty curry
1 łyżeczka
posiekanej papryczki chili
 ½ łyżeczka
posiekanego imbiru
50 g
cukinii
30 g
pędów bambusa
400 ml
bulionu warzywnego
200 ml
mleczka kokosowego
2 łyżki
świeżej kolendry
1 łyżka
posiekanej trawy cytrynowej (opcjonalnie 1 łyżka startej skórki z cytryny)

Dodatkowo

100 g
makaronu ryżowego
Świeża kolendra do ozdoby
Wartości odżywcze (na porcję)2535 kJ / 606 kcal
33 gTłuszcz
20,8 gBiałko
60 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Tofu pokrój w kostkę. Podsmaż w rondlu na oleju sezamowym wraz z pastą curry, papryczką chili i imbirem. Gdy się przyrumieni, dodaj pędy bambusa i pokrojoną w plasterki cukinię. Wlej bulion warzywny oraz mleczko kokosowe. Dopraw sosem sojowym Kikkoman, kolendrą i trawą cytrynową. Gotuj przez 15 minut.

Krok 2

Ugotuj makaron ryżowy.

Krok 3

Zupę podawaj z makaronem, pikantnym sosem z papryką chili do Kimchi Kikkoman i świeżą kolendrą.

ID przepisu: 1043

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Tofu pokrój w kostkę. Podsmaż w rondlu na oleju sezamowym wraz z pastą curry, papryczką chili i imbirem. Gdy się przyrumieni, dodaj pędy bambusa i pokrojoną w plasterki cukinię. Wlej bulion warzywny oraz mleczko kokosowe. Dopraw sosem sojowym Kikkoman, kolendrą i trawą cytrynową. Gotuj przez 15 minut.

Ugotuj makaron ryżowy.

Zupę podawaj z makaronem, pikantnym sosem z papryką chili do Kimchi Kikkoman i świeżą kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.