

Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Czas ogółem15 min
5 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania
Wartości odżywcze (na porcję)513 kJ / 122 kcal
4,1 gTłuszcz
14 gBiałko
6,9 gWęglowodany
Przygotowanie
Krok 1
- Umyj i oczyść wątróbkę. Osusz i potnij ją na 2,5 cm kawałki. Nabij na patyczki.
Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.
Krok 2
Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):
- Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj miód i czerwone wino na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż miód się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
- Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.
ID przepisu: 134
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej