Szaszłyki z wątróbki drobiowej

Czas ogółem 15 min
5 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
240 g
wątróbki drobiowej

lub

lub

1 łyżka
miodu
2 łyżki
czerwonego wina
 ½ łyżka
oleju roślinnego
 ½ łyżka
pieprzu sansho (lub białego pieprzu)
Wartości odżywcze (na porcję) 513 kJ  /  122 kcal
4,1 g Tłuszcz
14 g Białko
6,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

  1. Umyj i oczyść wątróbkę. Osusz i potnij ją na 2,5 cm kawałki. Nabij na patyczki.
    Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
    Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
    Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.

Krok 2

Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):

  1. Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj miód i czerwone wino na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż miód się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
  3. Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.

ID przepisu: 134

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

  1. Umyj i oczyść wątróbkę. Osusz i potnij ją na 2,5 cm kawałki. Nabij na patyczki.
    Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
    Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
    Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.

Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):

  1. Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj miód i czerwone wino na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż miód się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
  3. Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.