Słodko-pikantny sos pomidorowy
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda. Przetrzeć przez sitko. Powinno zostać ok 250 ml sosu pomidorowego. Pomidor żółty sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu razem z pomidorem żółtym. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić 2-3 min.
Krok 2
Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.
Krok 3
Sos jest idealnym dodatkiem do ryżu, kasz, makaronów i jako dip. Doskonale sprawdzi się też jako baza do zup i sosów z warzywami i mięsem.
ID przepisu: 470
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej