Słodko-pikantny sos pomidorowy
Słodko-pikantny sos pomidorowy

Słodko-pikantny sos pomidorowy

Czas ogółem110 min
20 minCzas przygotowania
90 minCzas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
500 g
Pomidory śliwkowe
1 kawałek
Duży pomidor żółty
 ½ kawałek
Cebula cukrowa
3 
ząbki Czosnek
 ½ łyżeczka
TABASCO® Pepper Sauce
1 łyżka
Ocet jabłkowy
3 łyżeczki
Miód
 ½ łyżka
Suszona bazylia
2 łyżeczki
Grubo mielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję)170 kJ / 40 kcal
0,4 gTłuszcz
1,3 gBiałko
7,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda. Przetrzeć przez sitko. Powinno zostać ok 250 ml sosu pomidorowego. Pomidor żółty sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu razem z pomidorem żółtym. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić 2-3 min.

Krok 2

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Krok 3

Sos jest idealnym dodatkiem do ryżu, kasz, makaronów i jako dip. Doskonale sprawdzi się też jako baza do zup i sosów z warzywami i mięsem.

ID przepisu: 470

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda. Przetrzeć przez sitko. Powinno zostać ok 250 ml sosu pomidorowego. Pomidor żółty sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu razem z pomidorem żółtym. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić 2-3 min.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Sos jest idealnym dodatkiem do ryżu, kasz, makaronów i jako dip. Doskonale sprawdzi się też jako baza do zup i sosów z warzywami i mięsem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.