Skrzydełka kurczaka z glazurą miodowo-limonkową

Czas ogółem 655 min
20 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
600 min Czas marynowania

Dobrze zgrillowane skrzydełka kurczaka, pokryte słodko-kwaśną polewą z Kikkoman Sucree, miodu i ketchupu.

Składniki

2 porcj(e/i)

Mięso:

6 
skrzydełek kurczaka
1 łyżeczka
czosnku granulowanego
1 łyżeczka
proszku garam masala
 ½ łyżeczka
mielonego czarnego pieprz

Sos:

30 g
puree śliwkowego lub dżemu śliwkowego
60 ml
miodu
1 łyżka
soku z limonki
2 łyżki
ketchupu
1 łyżka
musztardy

Do podania:

50 g
prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki
szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję) 2761 kJ  /  660 kcal
36 g Tłuszcz
53 g Białko
34 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

6  skrzydełek kurczaka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka proszku garam masala –  ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Posyp skrzydełka przyprawami i polej sosem sojowym Kikkoman, dokładnie wymieszaj i owiń folią spożywczą. Umieść w lodówce na noc (8-10 godzin).

Krok 2

Grilluj skrzydełka na silnym ogniu (w około 220-230°C) przez 3-4 minuty, aż uzyskają ładny, zrumieniony kolor. Następnie zmień temperaturę na 160-170°C, przenieś skrzydełka na bok grilla, aby uniknąć zbyt wysokiej temperatury. Przykryj grill i piecz kolejne 30 minut.

Krok 3

30 g puree śliwkowego lub dżemu śliwkowego – 60 ml miodu – 3 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 2 łyżki ketchupu – 1 łyżka mustard

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać ładny i błyszczący sos.

Krok 4

50 g prażonych orzeszków ziemnych – 2 łyżki szczypiorku

Zglazuruj zgrillowane skrzydełka sosem z kroku 3 tak, aby były dobrze pokryte.

Za pomocą moździerza rozdrobnij orzeszki ziemne i posyp nimi skrzydełka. Posiekaj szczypiorek i posyp nim także skrzydełka.

Wskazówka:

Możesz podać to danie z wybranym dodatkiem: chlebem, bułkami, ryżem lub frytkami.

ID przepisu: 1242

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

6  skrzydełek kurczaka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka proszku garam masala –  ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Posyp skrzydełka przyprawami i polej sosem sojowym Kikkoman, dokładnie wymieszaj i owiń folią spożywczą. Umieść w lodówce na noc (8-10 godzin).

Grilluj skrzydełka na silnym ogniu (w około 220-230°C) przez 3-4 minuty, aż uzyskają ładny, zrumieniony kolor. Następnie zmień temperaturę na 160-170°C, przenieś skrzydełka na bok grilla, aby uniknąć zbyt wysokiej temperatury. Przykryj grill i piecz kolejne 30 minut.

30 g puree śliwkowego lub dżemu śliwkowego – 60 ml miodu – 3 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 2 łyżki ketchupu – 1 łyżka mustard

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać ładny i błyszczący sos.

50 g prażonych orzeszków ziemnych – 2 łyżki szczypiorku

Zglazuruj zgrillowane skrzydełka sosem z kroku 3 tak, aby były dobrze pokryte.

Za pomocą moździerza rozdrobnij orzeszki ziemne i posyp nimi skrzydełka. Posiekaj szczypiorek i posyp nim także skrzydełka.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.