Skrzydełka kurczaka z glazurą miodowo-limonkową
Dobrze zgrillowane skrzydełka kurczaka, pokryte słodko-kwaśną polewą z Kikkoman Sucree, miodu i ketchupu.
Składniki
Mięso:
Sos:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
6 skrzydełek kurczaka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka proszku garam masala – ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Posyp skrzydełka przyprawami i polej sosem sojowym Kikkoman, dokładnie wymieszaj i owiń folią spożywczą. Umieść w lodówce na noc (8-10 godzin).
Krok 2
Grilluj skrzydełka na silnym ogniu (w około 220-230°C) przez 3-4 minuty, aż uzyskają ładny, zrumieniony kolor. Następnie zmień temperaturę na 160-170°C, przenieś skrzydełka na bok grilla, aby uniknąć zbyt wysokiej temperatury. Przykryj grill i piecz kolejne 30 minut.
Krok 3
30 g puree śliwkowego lub dżemu śliwkowego – 60 ml miodu – 3 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka soku z limonki – 2 łyżki ketchupu – 1 łyżka mustard
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać ładny i błyszczący sos.
Krok 4
50 g prażonych orzeszków ziemnych – 2 łyżki szczypiorku
Zglazuruj zgrillowane skrzydełka sosem z kroku 3 tak, aby były dobrze pokryte.
Za pomocą moździerza rozdrobnij orzeszki ziemne i posyp nimi skrzydełka. Posiekaj szczypiorek i posyp nim także skrzydełka.
Wskazówka:
Możesz podać to danie z wybranym dodatkiem: chlebem, bułkami, ryżem lub frytkami.
ID przepisu: 1242
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej