

Sernik matcha z owocowymi perełkami
Niebanalny i przepyszny deser: kremowy sernik na bogatym spodzie z ciasteczek, który łączy ziemiste nuty zielonej herbaty matcha ze słodyczą suszonych owoców.
Składniki
Spód ciasta:
Sernik:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

120 g ciemnych ciasteczek – 70 g masła
Podgrzej masło i zmiksuj z ciasteczkami. Rozłóż na dnie formy do pieczenia (o średnicy 18 cm). Włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2

250 g serka śmietankowego – 1 łyżka herbaty matcha – 60 g cukru pudru – 40 g mąki pszennej – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 łyżeczka skórki z pomarańczy – 1 jajko – 120 ml kwaśnej śmietany 22% – 20 g rodzynek – 20 g suszonej żurawiny – 20 g suszonych moreli – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Wymieszaj serek śmietankowy, herbatę matcha, cukier puder, mąkę pszenną, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, jajko i śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj drobno posiekane suszone owoce i dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 3

20 g solonych migdałów
Wlej mieszankę z kroku 2 na schłodzony spód z kroku 1 i piecz w temperaturze 160 °C przez ok. 40 minut. Odstaw do lodówki do ostygnięcia na 6 godzin. Pokrój i podawaj z przybraniem z posiekanych migdałów.
ID przepisu: 1362
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej