Sernik matcha z owocowymi perełkami
Sernik matcha z owocowymi perełkami

Sernik matcha z owocowymi perełkami

4,7 20 Oceny
Czas ogółem415 min
15 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania
360 minCzas chłodzenia

Niebanalny i przepyszny deser: kremowy sernik na bogatym spodzie z ciasteczek, który łączy ziemiste nuty zielonej herbaty matcha ze słodyczą suszonych owoców.

Składniki

2 porcj(e/i)

Spód ciasta:

120 g
ciemnych ciasteczek
70 g
masła

Sernik:

250 g
serka śmietankowego
1 łyżka
herbaty matcha
60 g
cukru pudru
40 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
skórki z cytryny
1 łyżeczka
skórki z pomarańczy
1 
jajko
120 ml
kwaśnej śmietany 22%
20 g
rodzynek
20 g
suszonej żurawiny
20 g
suszonych moreli

Przybranie:

20 g
solonych migdałów
Wartości odżywcze (na porcję)5497 kJ / 1313 kcal
85 gTłuszcz
21 gBiałko
115 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g ciemnych ciasteczek – 70 g masła

Podgrzej masło i zmiksuj z ciasteczkami. Rozłóż na dnie formy do pieczenia (o średnicy 18 cm). Włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 2

250 g serka śmietankowego – 1 łyżka herbaty matcha – 60 g cukru pudru – 40 g mąki pszennej – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 łyżeczka skórki z pomarańczy – 1  jajko – 120 ml kwaśnej śmietany 22% – 20 g rodzynek – 20 g suszonej żurawiny – 20 g suszonych moreli – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj serek śmietankowy, herbatę matcha, cukier puder, mąkę pszenną, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, jajko i śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj drobno posiekane suszone owoce i dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 3

20 g solonych migdałów

Wlej mieszankę z kroku 2 na schłodzony spód z kroku 1 i piecz w temperaturze 160 °C przez ok. 40 minut. Odstaw do lodówki do ostygnięcia na 6 godzin. Pokrój i podawaj z przybraniem z posiekanych migdałów.

ID przepisu: 1362

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g ciemnych ciasteczek – 70 g masła

Podgrzej masło i zmiksuj z ciasteczkami. Rozłóż na dnie formy do pieczenia (o średnicy 18 cm). Włóż do lodówki na 30 minut.

250 g serka śmietankowego – 1 łyżka herbaty matcha – 60 g cukru pudru – 40 g mąki pszennej – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 łyżeczka skórki z pomarańczy – 1 jajko – 120 ml kwaśnej śmietany 22% – 20 g rodzynek – 20 g suszonej żurawiny – 20 g suszonych moreli – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj serek śmietankowy, herbatę matcha, cukier puder, mąkę pszenną, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, jajko i śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj drobno posiekane suszone owoce i dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

20 g solonych migdałów

Wlej mieszankę z kroku 2 na schłodzony spód z kroku 1 i piecz w temperaturze 160 °C przez ok. 40 minut. Odstaw do lodówki do ostygnięcia na 6 godzin. Pokrój i podawaj z przybraniem z posiekanych migdałów.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.