Rybny wellington z sałatką z pomidorków koktajlowych
Pyszne połączenie delikatnego pstrąga tęczowego z chrupiącym ciastem francuskim. Sałatka ze świeżych pomidorków koktajlowych z nutą cytryny i świeżymi ziołami doskonale dopełnia całość.
Składniki
Sałatka z pomidorków koktajlowych:
Przygotowanie
Krok 1
Jeśli filety mają skórę, usuń ją i pozbądź się ości. Rybę pokrój na 4 równe kawałki. W miseczce wymieszaj miód, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman. Dodaj kawałki ryby i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 60 minut.
Krok 2
Ciasto francuskie podziel na 4 prostokąty. Na środku każdego z nich ułóż kawałek ryby odsączonej z marynaty. Ciasto zawiń i sklej po bokach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-35 minut do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Studź przez 5-10 minut.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj sałatkę. Pomidorki pokrój na 2-3 części. Cebulę i listki bazylii drobno posiekaj. Pomidorki przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cebulę, bazylię, oliwę cytrynową i Sos sojowy Kikkoman.
Krok 4
Upieczoną rybę podawaj z sałatką.
Wskazówka:
Jeśli nie masz oliwy cytrynowej, dodaj 1 łyżkę klasycznej oliwy i 2 łyżki soku z cytryny.
Jak zawinąć ciasto francuskie, by wyglądało jak na zdjęciu?
1. Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty. Ich szerokość powinna się równać trzem szerokościom kawałka ryby, a ich długość powinna odpowiadać długości kawałka ryby + 1-2 cm ciasta od góry i od dołu.
2. Rybę ułóż na środku prostokąta. Boki ciasta natnij prostopadle do ułożenia ryby i składaj na przemian.
Oczywiście możesz też skorzystać z innego, prostszego sposobu składania ciasta: wytnij prostokąt dwukrotnie dłuższy od długości kawałka ryby, ułóż rybę z jego lewej strony i przykryj pozostałym ciastem. Na koniec dociśnij boki, żeby dobrze się skleiły.
ID przepisu: 1144
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej