Rybny wellington z sałatką z pomidorków koktajlowych
Rybny wellington z sałatką z pomidorków koktajlowych

Rybny wellington z sałatką z pomidorków koktajlowych

Czas ogółem110 min
10 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania
70 minCzas chłodzenia

Pyszne połączenie delikatnego pstrąga tęczowego z chrupiącym ciastem francuskim. Sałatka ze świeżych pomidorków koktajlowych z nutą cytryny i świeżymi ziołami doskonale dopełnia całość.

Składniki

2 porcj(e/i)
220 g
filetu z pstrąga tęczowego (lub łososia)
 ½ łyżka
miodu
 ½ łyżka
oliwy z oliwek
3 łyżki
soku z cytryny
170 g
ciasta francuskiego, rozwiniętego
1 
żółtko

Sałatka z pomidorków koktajlowych:

380 g
pomidorków koktajlowych
40 g
czerwonej cebuli
10 
listków świeżej bazylii
1 łyżka
oliwy cytrynowej
kilka kropel soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję)2597.5 kJ / 620.5 kcal
34,8 gTłuszcz
29,8 gBiałko
43 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli filety mają skórę, usuń ją i pozbądź się ości. Rybę pokrój na 4 równe kawałki. W miseczce wymieszaj miód, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman. Dodaj kawałki ryby i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 60 minut.

Krok 2

Ciasto francuskie podziel na 4 prostokąty. Na środku każdego z nich ułóż kawałek ryby odsączonej z marynaty. Ciasto zawiń i sklej po bokach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-35 minut do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Studź przez 5-10 minut.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Pomidorki pokrój na 2-3 części. Cebulę i listki bazylii drobno posiekaj. Pomidorki przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cebulę, bazylię, oliwę cytrynową i Sos sojowy Kikkoman

Krok 4

Upieczoną rybę podawaj z sałatką.

Wskazówka:

Jeśli nie masz oliwy cytrynowej, dodaj 1 łyżkę klasycznej oliwy i 2 łyżki soku z cytryny.

Jak zawinąć ciasto francuskie, by wyglądało jak na zdjęciu? 

1. Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty. Ich szerokość powinna się równać trzem szerokościom kawałka ryby, a ich długość powinna odpowiadać długości kawałka ryby + 1-2 cm ciasta od góry i od dołu. 

2. Rybę ułóż na środku prostokąta. Boki ciasta natnij prostopadle do ułożenia ryby i składaj na przemian. 

Oczywiście możesz też skorzystać z innego, prostszego sposobu składania ciasta: wytnij prostokąt dwukrotnie dłuższy od długości kawałka ryby, ułóż rybę z jego lewej strony i przykryj pozostałym ciastem. Na koniec dociśnij boki, żeby dobrze się skleiły.

ID przepisu: 1144

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Jeśli filety mają skórę, usuń ją i pozbądź się ości. Rybę pokrój na 4 równe kawałki. W miseczce wymieszaj miód, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman. Dodaj kawałki ryby i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 60 minut.

Ciasto francuskie podziel na 4 prostokąty. Na środku każdego z nich ułóż kawałek ryby odsączonej z marynaty. Ciasto zawiń i sklej po bokach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-35 minut do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Studź przez 5-10 minut.

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Pomidorki pokrój na 2-3 części. Cebulę i listki bazylii drobno posiekaj. Pomidorki przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cebulę, bazylię, oliwę cytrynową i Sos sojowy Kikkoman

Upieczoną rybę podawaj z sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.